Δύσκολοι λεκέδες και πώς να τους αντιμετωπίσεις

δύσκολοι λεκέδες
- Διαφήμιση -

Όσο προσεκτικός κι αν είσαι, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα έρθεις αντιμέτωπος με ένα δύσκολο λεκέ που μπορεί να σου χαλάσει το παπούτσι, το ρούχο, το χαλί, αλλά… και τη διάθεση. Ωστόσο, ακόμα και αν έρχεσαι καθημερινά αντιμέτωπος με τέτοιες καταστάσεις δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι, γιατί στο εξής θα γνωρίζεις πώς να απομακρύνεις τους επίμονους λεκέδες, και μάλιστα αρκετά εύκολα. Απλά, βάλε στους σελιδοδείκτες σου το παρόν άρθρο!

Αίμα… δάκρυα και ιδρώτας
Όχι, δεν αναφερόμαστε στο γνωστό άσμα, ούτε μιλάμε για τρεις διαφορετικούς λεκέδες. Απλά: α) αίμα, που είναι ένας πολύ δύσκολος λεκές, β) δάκρυα, από τα νεύρα γιατί δεν φεύγει ο λεκές (!) και γ) μπόλικος ιδρώτας από το… τρίψε-τρίψε!

- Διαφήμιση -

Καταρχήν σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιείς ζεστό νερό γιατί θα τα κάνεις χειρότερα. Αν ο λεκές είναι μικρός, ρίξε πάνω του μπόλικο κρύο νερό και έπειτα μούλιασε το ύφασμα και πάλι σε κρύο νερό, στο οποίο θα έχεις προσθέσει λίγο απορρυπαντικό πιάτων, ή ένα πυκνό διάλυμα απορρυπαντικού. Στη συνέχεια τρίψε απαλά γύρω από το λεκέ. Αν ο λεκές είναι μεγάλος ή/και έχει ξεραθεί, μούλιασε άμεσα το ύφασμα σε κρύο νερό με 1-2 κουταλιές της σούπας αλάτι (ανά λίτρο νερού) και πυκνό διάλυμα απορρυπαντικού και άλλαζε συνεχώς το νερό μέχρι να βγαίνει καθαρό.

Γρασίδι
Ο λεκές από γρασίδι είναι πραγματικά πολύ δύσκολος και ίσως χρειαστεί να προσπαθήσεις λίγο περισσότερο για να τον βγάλεις. Δοκίμασε τα παρακάτω και θα τα καταφέρεις!

Αν ο λεκές είναι έντονος, τρίψε απαλά με οινόπνευμα και ξέβγαλε με ζεστό σαπουνόνερο. Στη συνέχεια πλύνε το ρούχο με απορρυπαντικό. Πριν χρησιμοποιήσεις οινόπνευμα, έλεγξε την ετικέτα του ρούχου για τυχόν οδηγίες πλυσίματος ή/και δοκίμασε σε ένα μη ορατό σημείο του ρούχου. Αν το ύφασμα είναι ευαίσθητο μούλιασε το σε κρύο και έπειτα πλύνε το σε χλιαρό νερό και υγρό απορρυπαντικό.

Γράσο
Οι λεκέδες από γράσο στα χέρια φεύγουν εύκολα τρίβοντας τα με σκόνη πλυντηρίου ή με υγρό απορρυπαντικό πιάτων. Τι κάνεις όμως όταν πέσει γράσο στα ρούχα;

Αφού πρώτα ελέγξεις την ανθεκτικότητα των χρωμάτων (του υφάσματος), μούλιασε το ρούχο όλη τη νύχτα σε διάλυμα με απορρυπαντικό σε σκόνη στη μέγιστη θερμοκρασία που επιτρέπει το ύφασμα και ξέβγαλε καλά. Αν ο λεκές επιμένει, άπλωσε λίγο υγρό απορρυπαντικό πάνω στο λεκέ, άφησε το να δράσει για τουλάχιστον 30 λεπτά και έπειτα πλύνε κανονικά στο πλυντήριο.

Ιδρώτας
Ο λεκές από ιδρώτα, και συγκεκριμένα ο κίτρινος λεκές στο σημείο της μασχάλης, υπάρχει περίπτωση να μην «φύγει» από το ρούχο, όσο και αν το έπλυνες στο πλυντήριο. Ευτυχώς όμως υπάρχει λύση.

Βρέξε το ρούχο, ρίξε υγρό απορρυπαντικό απευθείας πάνω στο λεκέ και άφησε το να δράσει για όσο περισσότερο μπορείς, κατά προτίμηση όλη τη νύχτα. Έπειτα ξέβγαλε καλά και πλύνε ως συνήθως. Αν ο λεκές επιμένει ή είναι παλιός μπορείς να τρίψεις λίγο αμμωνία ή λευκό ξίδι αντίστοιχα.


Καφές
Χύθηκε καφές στο ρούχο ή στο χαλί; Δες γρήγορους τρόπους για να αντιμετωπίσεις αυτό τον δύσκολο λεκέ. Πλύνε τα ρούχα το συντομότερο δυνατό με απορρυπαντικό σε σκόνη. Διαφορετικά, ρίξε μπόλικη μαγειρική σόδα πάνω στο λεκέ και τρίψε ελαφρά το λεκέ μέχρι να εξαφανιστεί τελείως. Μπορείς να εφαρμόσεις την ίδια μέθοδο και σε περίπτωση που χυθεί καφές στο χαλί ή το τραπεζομάντιλο. Μία εναλλακτική λύση για να απομακρύνεις λεκέ καφέ από το χαλί είναι να ρίξεις μπύρα πάνω στο λεκέ. Έπειτα τρίψε ελαφρά με ένα πανί μέχρι να τον αφαιρέσεις εντελώς.

Κόκκινο κρασί
Λένε ότι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί είναι πολύ ωφέλιμο για την υγεία μας. Ο λεκές, ωστόσο, από κόκκινο κρασί δεν είναι και τόσο ωφέλιμος για τα υφάσματα. Και επειδή σε όλους μας έχει τύχει να στάξει λίγο κρασάκι στο αγαπημένο μας ρούχο ή στο τραπεζομάντηλο, ρίξε μια ματιά παρακάτω.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ταμπονάρεις το λεκέ με μια χαρτοπετσέτα ή ένα πανί για να μην απλώσει και στο υπόλοιπο ύφασμα. Έπειτα άπλωσε αλάτι στο λεκέ και μούλιασε το ύφασμα σε κρύο νερό και λίγο απορρυπαντικό. Έπειτα μπορείς να το πλύνεις κανονικά στο πλυντήριο. Ενναλακτικά, εάν στην κάβα σου υπάρχει ούζο, βάλε στην πίσω πλευρά ένα απορροφητικό χαρτί και έπειτα βρέξε το λεκέ με λίγο ούζο. Αν ο λεκές είναι από λευκό κρασί μπορείς να χρησιμοποιήσεις το «τρικ» με το αλάτι.

Κραγιόν
Άλλος ένας λεκές που χρειάζεται ειδική μεταχείριση. Σου έχουμε τη λύση!

Βρέξε ελαφρά το λεκέ και τρίψε τον με απορρυπαντικό ρούχων. Αν ο λεκές επιμένει, καθάρισε με οινόπνευμα και στη συνέχεια με φυτίνη. Πριν χρησιμοποιήσεις οινόπνευμα, έλεγξε την ετικέτα του ρούχου για τυχόν οδηγίες πλυσίματος ή/και δοκίμασε σε ένα μη ορατό σημείο του ρούχου.

Λάδι
Όπως και να έγινε το ατύχημα, εμείς σου παρουσιάζουμε ένα πολύ εύκολο τρόπο για να απομακρύνεις τη λαδιά από ρούχα, τραπεζομάντιλα, ή από τον καναπέ σου. Ρίξε μαγειρική σόδα (ή ταλκ) πάνω στο λεκέ και άφησε τη να δράσει για πέντε λεπτά. Έπειτα τρίψε απαλά με λίγο απορρυπαντικό για τα πιάτα. Μπορείς να εφαρμόσεις το ίδιο tip στον καναπέ ή στο χαλί σου. Απλά, χρησιμοποίησε την ηλεκτρική σκούπα για να αφαιρέσεις τη μαγειρική σόδα.

Σάλτσα τομάτας
Και εκεί που απολαμβάνεις μία μακαρονάδα Πομοντόρο Μπασίλικο… η απόλαυση χάνεται στη στιγμή γιατί μόλις έπεσε σάλτσα στο αγαπημένο παντελόνι / πουκάμισο.

Όσο πιο γρήγορα αντιδράσεις τόσο πιο εύκολα θα φύγει ο λεκές. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι απομακρύνεις τυχόν υπολείμματα και στη συνέχεια να ξεβγάλεις την πίσω πλευρά του υφάσματος – στο σημείο που βρίσκεται ο λεκές – με κρύο νερό. Έπειτα τρίψε απαλά το λεκέ με διάλυμα με ένα μέρος λευκό ξίδι και δύο μέρη νερό. Άφησε το διάλυμα να δράσει για μερικά λεπτά και ξέβγαλε. Σε περίπτωση που ο λεκές επιμένει, άφησε το ρούχο να μουλιάσει για τουλάχιστον 2-3 ώρες σε διάλυμα ξιδιού.

Σοκολάτα
Η αγαπημένη μας σοκολάτα μπορεί να γίνει ένας δύσκολος και επίμονος λεκές. Δες πώς μπορείς να την απομακρύνεις εύκολα και γρήγορα.

Αφαίρεσε όσα υπολείμματα σοκολάτας μπορείς και στη συνέχεια τρίψε ελαφρά με υγρό απορρυπαντικό. Εάν ο λεκές επιμένει, ακολούθησε την ίδια μέθοδο αλλά πρόσθεσε λίγο διάλυμα οικιακής αμμωνίας ή/και λευκού ξιδιού. Έπειτα ξέπλυνε με κρύο νερό και πλύνε το ρούχο κανονικά.

Μέικ-απ
Μέικ-απ και ανοιχτόχρωμα ρούχα είναι ο χειρότερος συνδυασμός. Και, ασφαλώς, δεν μιλάμε για styling, αλλά για λεκέδες. Εφάρμοσε το παρακάτω tip και δεν πρόκειται να αφήσεις το αγαπημένο σου ζιβάγκο για πάντα στην ντουλάπα.

Βρέξε το λεκέ με ένα υγρό απορρυπαντικό και άφησε το για περίπου 30 λεπτά να δράσει. Έπειτα τρίψε απαλά το συγκεκριμένο σημείο και πλύνε κανονικά στο πλυντήριο. Εάν ο λεκές επιμένει, μούλιασε το ρούχο για 5 λεπτά σε αραιό διάλυμα οικιακής αμμωνίας σε αναλογία 1:100 μέρη νερού.

Μελάνι
Γέμισαν τα ρούχα του παιδιού μελάνι; Καταρχήν, ψυχραιμία! Εφάρμοσε το παρακάτω tip και οι λεκέδες θα εξαφανιστούν. Μούλιασε τα ρούχα για λίγη ώρα σε μια λεκάνη με χλιαρό γάλα. Έπειτα ξέπλυνε τα καλά και πλύνε κανονικά στο πλυντήριο. Καλό είναι να μην τρίψεις καθόλου τον λεκέ γιατί το μελάνι απλώνει ιδιαίτερα εύκολα.

Τσίχλα
Αν κολλήσει τσίχλα στα μαλλιά ή τα ρούχα, πράγμα διόλου απίθανο όταν υπάρχουν μικρά και… ζωηρά παιδιά στο σπίτι, αρκεί λίγο ελαιόλαδο για να δώσει τη λύση! Άλειψε λίγο λάδι στα μαλλιά ή στο ρούχο και άφησε το να ενεργήσει για 10-15 λεπτά και η τσίχλα θα φύγει. Μπορείς να δοκιμάσεις το ίδιο «τρικ» και σε παπούτσια: Βούτηξε μία λεπτή πετσέτα σε λίγο ελαιόλαδο και έπειτα κράτησε το με πίεση για μερικά λεπτά στο σημείο που έχει κολλήσει η τσίχλα. Έτσι, θα μπορείς να την τραβήξεις πιο εύκολα, χωρίς να μείνουν υπολείμματα. Προσοχή, όμως, αυτό δεν μπορείς να το κάνεις σε καστόρινα παπούτσια. Σε αυτή την περίπτωση, το καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσεις ένα ισχυρό καθαριστικό αποκλειστικά για καστόρι.

Καθάρισε εύκολα τις κιτρινισμένες κουρτίνες
Ακόμα και μετά από σχολαστικό πλύσιμο, οι λευκές κουρτίνες σου εξακολουθούν να είναι κιτρινισμένες. Για να τις κάνεις να δείχνουν σαν καινούριες ακολούθησε τα παρακάτω απλά βήματα.

Ξεκρέμασε τις κουρτίνες και τοποθέτησε τις σε λεκάνη με κρύο νερό, στην οποία θα έχεις προσθέσει ένα φλιτζάνι χοντρό αλάτι. Άφησε τες να μουλιάσουν όλη τη νύχτα. Έπειτα πλύνε κανονικά στο πλυντήριο ρούχων. Αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις στη θήκη του απορρυπαντικού μια κουταλιά σόδα μαγειρική για να λάμψουν περισσότερο. Κρέμασε τις αμέσως μόλις τελειώσει το πρόγραμμα. Έτσι, θα αποφύγεις το σιδέρωμα.

Απομάκρυνε λεκέδες και δυσάρεστες οσμές από το χαλί
Επειδή είναι πολυτέλεια να στέλνεις στο καθαριστήριο το καλό σου χαλί κάθε φορά που λερώνεται, πράγμα που θα συμβαίνει πολύ συχνά αν υπάρχουν παιδιά ή/και κατοικίδια στο σπίτι, υπάρχει μία πολύ απλή λύση για να το διατηρείς καθαρό και περιποιημένο.

Αφού αφαιρέσεις τυχόν υπολείμματα, πασπάλισε τους λεκέδες με μαγειρική σόδα ή καλαμποκάλευρο και άφησε το να δράσει για περίπου 30 λεπτά. Στη συνέχεια σκούπισε κανονικά με την ηλεκτρική σκούπα σου. Με αυτό τον τρόπο θα απομακρυνθούν οι δύσκολοι λεκέδες, ενώ παράλληλα θα εξουδετερωθούν οι δυσάρεστες οσμές.


Πώς θα καθαρίσεις τα σουέτ (Suede) παπούτσια σου
Τα σουέτ παπούτσια είναι πολύ ευαίσθητα απέναντι σε λεκέδες και είναι δύσκολο να καθαριστούν. Ωστόσο υπάρχει τρόπος να τα καθαρίσεις χωρίς κίνδυνο να τα καταστρέψεις.

Συνήθως οι λεκέδες εισχωρούν βαθιά στο σουέτ χάρη στην απορροφητικότητα του. Σε αυτή τη περίπτωση θα χρειαστείς λίγο βραστό νερό και μια λίμα νυχιών ή μεταλλικό σφουγγαράκι. Με ένα πανάκι, βάλε το καυτό νερό στο σουέτ για να ανοίξουν οι πόροι του κι έπειτα τρίψε ελαφρά με τη λίμα. Έπειτα, με ένα στεγνό πανί απομάκρυνε την υγρασία που θα έχει παραμείνει. Αν η επιφάνεια έχει φθαρεί, βράσε νερό, μαλάκωσε τα στον ατμό και αφαίρεσε τους λεκέδες με μαλακή βούρτσα. Μπορείς να καθαρίσεις τους μικρούς σε ένταση λεκέδες από τα σουέτ παπούτσια με μια καθαρή γομολάστιχα.

Με αυτό το «τρικ» οι άσπρες σόλες των παπουτσιών σου θα λάμψουν!
Δεν είναι και πολύ δύσκολο να λερωθούν οι άσπρες σόλες των παπουτσιών σου. Δες πως μπορείς να τις κάνεις να αστράφτουν σαν καινούριες.

Βάλε σε μια παλιά οδοντόβουρτσα οδοντόκρεμα και τρίψε αρκετά τις σόλες σου. Στη συνέχεια σκούπισε τα με ένα νοτισμένο μαλακό πανί και δεν θα πιστεύεις πόσο αστραφτερά θα είναι τα παπούτσια σου!

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.