Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης στο 29ο Money Show

Money
- Διαφήμιση -

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2 Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας , που έλαβε χώρα στις 27 Απριλίου στο ξενοδοχείο Hyatt Regency της Θεσσαλονίκης. Η ημερίδα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της επιχειρηματικής πολυεκδήλωσης 29ο Money Show, που διοργάνωσε το Ελληνοιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Το μέλλον της τουριστικής εκπαίδευσης και τη σύνδεσή της με τις επιχειρήσεις ανέπτυξαν οι πέντε ομιλητές της ημερίδας που είχε θέμα «Η αξία της κατάρτισης στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων φιλοξενίας και του τουριστικού προορισμού». Συντονιστές της ημερίδας ήταν ο Γιώργος Αραπάκης, Διευθυντής του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.2. και ο Γιώργος Παλησίδης, Καθηγητής Γαστρονομίας και Μέλος τους Δ.Σ. του Ελληνοιταλικού Επιμελητηρίου.
Για την εκπαίδευση μίλησαν καθηγητές του τουρισμού από όλες τις βαθμίδες της τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα , η Ξένη Γερνά, Διευθύντρια του ΙΕΚ Θεσσαλονίκης (πρώην Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Περαίας), ο Δρ. Φώτης Κιλιπίρης, Καθηγητής στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στην κατεύθυνση Διοίκηση Επιχειρήσεων Τουρισμού και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας, ο Δρ. Σπυρίδων Αβδημιώτης, Επίκουρος Καθηγητής στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στην κατεύθυνση Διοίκηση Επιχειρήσεων Τουρισμού και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας, ενώ από τις επιχειρήσεις, επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο Γενικός Διευθυντής ξενοδοχείων της εταιρίας Bomo Mouzenidis , Χρίστος Ζαγογιάννης.
Τους προσκεκλημένους καλωσόρισαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και Πρόεδρος του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.2.Παναγιώτης Σπυρόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.2. Κυριάκος Ασίκογλου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ημαθίας μαζί με τον Αθανάσιο Καραγιάννη , οικονομολόγος-στέλεχος της Αναπτυξιακής Ημαθίας και ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Δημήτρης Γιαννάκης. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Διευθυντής του Σπηλαίου Αλιστράτης , Νικόλαος Καρτάλης, εκπροσωπώντας έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς πόλους έλξης της περιοχής.

- Διαφήμιση -

Ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.2 Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Σπυρόπουλος επισήμανε ότι πρωταρχικός ρόλος του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.2. είναι η ανάδειξη των τοπικών ανθρώπινων πόρων μέσα από εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης. Όπως τόνισε, οι εξειδικευμένες ικανότητες θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να αναδείξουν τις τουριστικές και πολιτιστικές δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία εξελίσσεται σε σπουδαίο τουριστικό πόλο. Γι’ αυτό το λόγο, το ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.2. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πρωτοτυπεί με καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα όπως αυτό του Οινοχόου και άλλα που θα ακολουθήσουν, με σκοπό τη σύνδεση του Αγροδιατροφικού τοπικού τομέα με αυτόν του τουρισμού και της εστίασης.
Η Ξένη Γερνά, Διευθύντρια του ΙΕΚ Θεσσαλονίκης επισήμανε ότι η τουριστική εκπαίδευση πρέπει να πραγματοποιείται στα γαλλοελβετικά πρότυπα, βασισμένη στην πρακτική άσκηση με έμφαση στην εκπαιδευτική διαδικασία του Οικοτροφείου.

Ο Δρ. Φώτης Κιλιπίρης, Καθηγητής στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, απέδειξε την αξία της πρωτότυπης έρευνας με άμεση εφαρμογή στις επιχειρήσεις εστίασης των ξενοδοχείων καθώς και των εστιατορίων. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα FET shaping the future education in tourism (IPA), το οποίο ανέπτυξε ένα σύστημα εύρεσης εθνικών εδεσμάτων τεσσάρων χωρών των Βαλκανίων. Τα εδέσματα παρουσιάζονται σε δύο γλώσσες, τοπική και αγγλική, και δίνουν έμφαση στα τοπικά προϊόντα, με αναφορά στη διατροφική αξία καθώς και στις θερμίδες ανά μερίδα.

Ο Δρ. Σπυρίδων Αβδημιώτης, Επ. Καθηγητής στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στις νέες τάσεις της αγοράς ,όπως αυτή του Airbnb, στην συναισθηματική νοημοσύνη καθώς και στην άμεση ανάγκη για αυτοπροσδιορισμό του ρόλου της εκπαίδευσης και σύνδεσής της με την αγορά εργασίας.
Ο Χρίστος Ζαγογιάννης, Γενικός Διευθυντής ξενοδοχείων του ομίλου Bomo Mouzenidis επισήμανε ότι η αγορά «διψάει» για στελέχη με όρεξη για εργασία και ανεπτυγμένες δεξιότητες όπως αυτές των Social Media, των πωλήσεων, της πληροφορικής.
Ο Δημήτρης Καπουκρανίδης, Διευθυντής των Λουτρών Σιδηροκάστρου, ανέδειξε τον σπουδαίο αυτόν τουριστικό πόλο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, τις ιαματικές πηγές και τον ρόλο τους στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Σημαντική παρουσία είχαν και οι καταρτιζόμενοι από το πρόγραμμα που υλοποίησε το ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.2. Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας «Hospitality and Catering», στο πλαίσιο του έργου BORDERLESS CULTURE που έχει ενταχθεί και συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «INTERREG Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020». Η Κυριακή Σερέτη, ο Αριστοτέλης Μπόμπλιανης και ο Αναστάσιος Τσιουτσιούλης παρουσίασαν το τουριστικό προϊόν της περιοχής της Αμφίπολης, μέσα από σχετική έρευνα που πραγματοποίησαν κατά την εκπαίδευσή τους, με στόχο την προετοιμασία της τοπικής κοινωνίας να υποδεχθεί τους τουρίστες όλου του κόσμου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι καλεσμένοι, επιχειρηματίες και φορείς της Βόρειας Ελλάδας, είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια γαστρονομική εμπειρία από προϊόντα της γη των Σερρών, με παλαιωμένο απόσταγμα Lord Amber από το Οινοποιείο Βλαδίκας, ISARI λευκό και κόκκινο κρασί ΠΓΕ από το Οινοποιείο GAZORITIS και τρούφα σε ελαιόλαδο από τo Μπέλλες και το Κτήμα Κόρες της Γης.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.