Στις Σέρρες ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός

753
Ξανθός Σέρρες Υπουργός
- Διαφήμιση -

Στις Σέρρες βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, με πρώτο σταθμό το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, στην πόλη των Σερρών, όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη λειτουργία του κέντρου και να συνομιλήσει με το Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Τον Υπουργό υποδέχθηκαν η βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Αθανάσιος Ματάκος, ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Νίκος Πεζιρκιανίδης, καθώς και μέλη της Νομαρχακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών.

Μιλώντας στους εργαζομένους του Κέντρου Υγείας ο κ.Ξανθός, τόνισε: “Η επίσκεψή μου αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία, ώστε να έχω πιο πλήρη εικόνα για την κατάσταση που υπάρχει στις δομές. Θεωρώ, ότι είναι σημαντικό να έχουμε την ευκαιρία μιας επικοινωνίας με το προσωπικό, με τους ανθρώπους δηλαδή που την περίοδο της κρίσης και των περικοπών, έχουν βάλει πλάτη και έχουν κρατήσει ένα υψηλό επίπεδο στις δημόσιες δομές υγείας, παρά τις περικοπές στους μισθούς και την πίεση, παρά τη γενικότερη μιζέρια που υπάρχει στην κοινωνία μας. Αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό και είναι υποχρέωσή μας να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας, απέναντι στον προσωπικό.

- Διαφήμιση -

Το ζητούμενο είναι πώς να μπορέσουμε στο επόμενο διάστημα να ενισχύσουμε περισσότερο τις δομές υγείας. Νομίζω, ότι έχετε αντιληφθεί ότι πλέον υπάρχει σχέδιο. Έκλεισε αυτή η περίοδος απαξίωσης και εγκατάλειψης του συστήματος υγείας, τώρα πάμε σε μία πορεία σταδιακής ενίσχυσης, στήριξης και αναβάθμισης. Η αλήθεια είναι, ότι αυτή η πορεία ξεκίνησε από το κέντρο προς την περιφέρεια, δηλαδή πρώτα δώσαμε ως κρίσιμη προτεραιότητά τα νοσοκομεία, το να καλύψουμε τις κλινικές τους, στα κρίσιμα τμήματα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Νομίζω, έχουμε πετύχει μία σταθεροποιημένη πια κατάσταση εκεί και αυτό το παραδέχονται όλοι. Το σύστημα υγείας ξέφυγε από αυτό το κλίμα της αστάθειας και σιγά-σιγά μας δίνεται η ευκαιρία και στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, να γίνει μία στοχευμένη ενίσχυση. Φέτος θα προχωρήσουμε σε μία προκήρυξη, πιστεύω μέχρι τον Μάιο Ιούνιο, περίπου 400 θέσεων μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ, ειδικευμένων γιατρών, κυρίως στα κέντρα υγείας των πόλεων, αλλά και της υπαίθρου όπου χρειάζεται. Τα Κέντρα Υγείας, παράλληλα με τις νέες τοπικές μονάδες υγείας που αναπτύσσουμε σιγά σιγά στα αστικά κέντρα, θα είναι ένας καλός πυρήνας ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας, ο οποίος θα συμπληρωθεί με συμβάσεις που θα κάνει ο ΕΟΠΠΥ.

Τα νοσοκομεία επιβαρύνονται πολύ και ειδικά για το κομμάτι που έχει σχέση με την πρωτοβάθμια φροντίδα και τις εργαστηριακές εξετάσεις. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό, αυτό που σχεδιάζουμε, δηλαδή, η αναβάθμιση του εξοπλισμού των κέντρων υγείας. Αναβαθμίσεις που μπορούν να καλύψουν εργαστήρια, που να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις ανάγκες ενός τσεκ-απ ρουτίνας”.

Στη συνέχεια ο κύριος Ξανθός μετέβη στο Νοσοκομείο Σερρών, όπου είχε συνάντηση με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους, προκειμένου να ακούσει τα αιτήματά και τα προβλήματά τους.
Ο Διοικητής του νοσοκομείου Σερρών, Αθανάσιος Ματάκος, έθεσε ως απόλυτα πρωταρχικό θέμα, αυτό της χρηματοδότησης του νοσοκομείου, η οποία είναι εξαιρετικά χαμηλή τόσο σε σχέση με τον πληθυσμό που εξυπηρετεί, όσο και σε σχέση με άλλα νοσοκομεία, μικρότερα και σε μικρότερους πληθυσμιακά νομούς.
Ο αρμόδιος Υπουργός απάντησε, πως πιθανόν να υπάρχουν ανισότητες που έρχονται από το παρελθόν και πρέπει να διορθωθούν και δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της υγείας στη χώρα μας.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.