Ανακοίνωση ΟΕΒΕΣ Σερρών για τη χρήση πλαστικής σακούλας

- Διαφήμιση -

Η ΟΕΒΕΣ Ν. Σερρών προχώρησε στην παρακάτω ανακοίνωση προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της αλλά και τους καταναλωτές για τη χρήση της πλαστικής σακούλες με τη νέα νομοθεσία που τέθηκε σε εφαρμογή απο 1/1/2018.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

- Διαφήμιση -

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Σερρών (Ο.Ε.Β.Ε.Σ.Σ.) σας ενημερώνουν ότι προκειμένου να περιοριστεί η χρήση της πλαστικής σακούλας από 1 Ιανουαρίου 2018 ισχύει ο νόμος 4496/2017 που επιβάλλει περιβαλλοντικό τέλος για τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς.

Ο συγκεκριμένος νόμος αποτελεί μέρος της εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία. Το περιβαλλοντικό τέλος ορίζεται στα 0,03 € + Φ.Π.Α. 24% δηλαδή σύνολο 0,0372 € ανά σακούλα. Λόγω όμως της ελάχιστης υποδιαίρεσης του ευρώ που είναι το 1 λεπτό ( 0,01€ ) η συνολική χρέωση είναι 0,04€ ανά σακούλα.

Η δωρεάν διάθεση επομένως της πλαστικής σακούλας απαγορεύεται. Σύμφωνα με την νομοθεσία εξαιρούνται οι έμποροι περιπτέρων και του υπαίθριου εμπορίου. Κατ’ εξαίρεση δε, επιτρέπεται η χρήση της πλαστικής σακούλας με συγκεκριμένες προδιαγραφές, για χύμα προϊόντα οπωροπωλείου ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία καθώς θεωρείται είδος συσκευασίας.

Τέλος, τα καταστήματα θα μπορούν να διαθέτουν δωρεάν μόνο χάρτινες σακούλες καθώς η νομοθεσία (4496/2017) αφορά μόνο τις πλαστικές. Ακολουθεί το σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.