Ομιλία Μ.Τζελέπη στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

Τζελέπης
- Διαφήμιση -

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης πραγματοποίησε Ομιλία στην Ολομέλεια της Τρίτης 12-12-2017 στη συζήτηση για τον «Κρατικό Προϋπολογισμό του 2018».
Στην αρχή της Ομιλίας του ο Βουλευτής αναφέρθηκε εκτενώς στις τοποθετήσεις των Βουλευτών της Κυβέρνησης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης: «Σε αυτήν την κορυφαία Κοινοβουλευτική διαδικασία για τη συζήτηση του Προϋπολογισμού, ακούγοντας όλες αυτές τις ώρες που βρίσκομαι στην Αίθουσα του Κοινοβουλίου, από την μία πλευρά τους ομιλητές της Συγκυβέρνησης, οι οποίοι πραγματικά αναλύουν μια «εικονική πραγματικότητα», μου δίνεται η εντύπωση ότι δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα που υπάρχει στην κοινωνία. Τόσο πολύ σας έχει αλλοτριώσει η εξουσία; Από την άλλη πλευρά, ακούγοντας και πάλι την Αξιωματική Αντιπολίτευση, μου κάνει εντύπωση που δεν έχει επίγνωση και δεν έχει κάνει αυτοκριτική για το τι παρέδωσε το 2009. Παρέδωσε μία χώρα με 15,5% ελλείμματα, 36 δισεκατομμύρια άνοιγμα στον Προϋπολογισμό και από 170 δισεκατομμύρια το χρέος το πήγε στα 300 δις. μέσα σε 5 χρόνια. Και μιλάτε; Και ερχόμαστε σήμερα να συζητήσουμε εδώ τον τρίτο «Μνημονιακό Προϋπολογισμό» της «Αντιμνημονιακής» Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία μετράει πλέον τρία χρόνια κυβερνητικό βίο. Δεν λειτουργείτε, αγαπητοί Συνάδελφοι της Συγκυβέρνησης, σε πολιτικά αποστειρωμένο περιβάλλον για να λέτε ότι θέλετε, όπως λέγατε το 2014 «όλα τα σφάζουμε, όλα τα μαχαιρώνουμε, θα πάμε τον ελληνικό λαό στον παράδεισο».

Στη συνέχεια, ο κ. Τζελέπης τοποθετήθηκε για την γενικότερη οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης: «Αυτοί οι τρεις προϋπολογισμοί έχουν την πολιτική ευθύνη της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και αυτό οφείλεται στο πρώτο έτος της διακυβέρνησης σας, τότε, που όπως παραδέχθηκε ο κ. Τσίπρας ζούσε σε ένα σύννεφο από αυταπάτες και κατ’ εντολή του, ο κ. Βαρουφάκης έκανε την περίφημη «βαρουφάκεια» διαπραγμάτευση, φέρνοντάς μας ένα αχρείαστο μνημόνιο 86 δισεκατομμυρίων και 14 δισεκατομμύρια νέα μέτρα εις βάρος του ελληνικού λαού. Είναι δική σας ευθύνη αυτοί οι προϋπολογισμοί και έπεται συνέχεια. Δεν μπορείτε, λοιπόν, τόσο εύκολα να λέτε «ξέρετε, φταίνε οι άλλοι μόνο. Εμείς είμαστε αθώοι. Δεν γνωρίζαμε».

- Διαφήμιση -

Στη συνέχεια τόνισε: «Η Κυβέρνηση αυτή αυτοδιαψεύδεται σε ελάχιστο πολιτικό χρόνο ως προς τις αυταπάτες της. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμη να πει καινούργιες αυταπάτες και πάλι. Έτσι κάνετε και με αυτόν τον Προϋπολογισμό, ο οποίος είναι αντικοινωνικός, αντιαναπτυξιακός, σκληρά φοροκεντρικός. Και έρχεστε εδώ να τον υπερασπιστείτε, γιατί, λέτε, «μοιράζουμε αντίδωρο σε αυτούς που φτωχοποιήσαμε μαζικά. Κάνατε τη φτώχεια καθεστώς». Και έρχεστε και υπερηφανεύεστε σήμερα γιατί μοιράζετε συσσίτια, όταν δεν αποδίδετε καν συντάξεις, που είναι παγωμένες και σταματημένες από το 2016. Είναι σαν αυτό που λέει ο λαός μας: «Να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω μέλι». Αυτό κάνετε. Από την άλλη πλευρά, δεν αντέχετε χωρίς να πείτε και πάλι το παραμύθι σας. Έρχεστε πάλι και λέτε: «Φέρνουμε τώρα αυτόν τον Προϋπολογισμό, αλλά είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός. Θα βγούμε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018». Και πάλι οι αυταπάτες σας συνεχίζουν. Δηλαδή, μετά τον Αύγουστο του 2018 θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, στην ευμάρεια; Θα ξεφύγουμε από την εποπτεία; Θα έχει τη δυνατότητα η εκάστοτε κυβέρνηση να καθορίζει μόνη της, τις δημοσιονομικές πολιτικές; ΟΧΙ».

Επίσης, για την έξοδο από τα Μνημόνια ο Βουλευτής τόνισε: «το μόνο που θα σταματήσει τον Αύγουστο του 2018 είναι η φτηνή χρηματοδότηση και όχι η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια, η οποία ούτε οριστική είναι, αλλά ούτε και ασφαλής. Ξέρετε δε, επίσης, πολύ καλά ότι εκτός από το τρίτο μνημόνιο ψηφίσατε τον Μάιο του 2017 με τον Ν.4472 και το τέταρτο μνημόνιο. Προ-νομοθετήσατε τότε τα προ-απαιτούμενα και τι λέγατε τότε; Ότι αυτά είναι ξένα και δεν ταιριάζουν ούτε με το Σύνταγμά μας ούτε με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Χύσατε κροκοδείλια δάκρυα, αλλά τα ψηφίσατε. Το 2019 δηλαδή, που λέτε ότι θα είναι ο πρώτος μη μνημονιακός προϋπολογισμός, δεν θα έχουμε τις περικοπές των συντάξεων με τον «Νόμο Κατρούγκαλου» που σημαίνει μειώσεις από 18% έως 30%; Το 2020 δεν θα έχουμε τη μείωση του αφορολόγητου που θα πάει στις 5.600 ευρώ; Επιτέλους, σταματήστε να λέτε ψέματα στον ελληνικό λαό. Σήμερα έχουμε μια κοινωνία που υποφέρει, είναι οργισμένη, δεν μπορεί να επιβιώσει και εσείς έρχεστε και λέτε και πάλι ότι τέλειωσαν όλα τα προβλήματά σας. Και να ήταν μόνον αυτά! Τώρα έχουμε πάλι έναν Προϋπολογισμό με τον οποίο παίρνετε ακόμα 1,9 δισεκατομμύρια το 2018 από τα ήδη καθημαγμένα ελληνικά νοικοκυριά. Κόβετε επιδόματα, αυξάνετε φόρους, μειώνετε μισθούς. Αλλά, επειδή προ-νομοθετήσατε τα μέτρα, θα σας θυμίσω τη «ζουράρεια φράση» που εκφράζει τη φιλοσοφία όλων σας ως Συγκυβέρνηση: «Μετά το 2019 ποιος ζει και ποιος πεθαίνει».

Επιπροσθέτως, ο κ. Τζελέπης μίλησε εκτενώς και για τα εργασιακά θέματα. «Σε σχέση τώρα με την αριστερή σας ευαισθησία και τις κοινωνικές σας πολιτικές, θα ήθελα να σας θυμίσω ότι εκτός από τη μερική απασχόληση που μοιράζετε -γι’ αυτό μειώσατε την ανεργία- τη μία θέση εργασίας σε τρεις-τέσσερις θέσεις, σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων:
1) Δεν διστάσατε να ανασύρετε το πτώμα της ανταπεργίας των εργοδοτών, το «λοκ άουτ», εμμέσως μέσω του Αστικού Κώδικα
.
2) Δεν διστάσατε να αποσύρετε το βέτο της διοικητικής έγκρισης από τον Υπουργό για τις ομαδικές απολύσεις.
3) Προσπαθείτε, επίσης, τώρα να φέρετε για το δικαίωμα στην απεργία, το πενήντα συν ένα. Ψάχνετε τρόπο για το πώς θα το φέρετε.
4) Πάει και η Κυριακή.
5) Σε σχέση με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Να το ξεκαθαρίσουμε: η αναστολή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας έληγε το 2015. Εσείς τις αναστείλατε περαιτέρω και τις πήγατε μέχρι τον Αύγουστο του 2018. Θα είχαμε σήμερα συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Εσείς αναστείλατε την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τη μετενέργεια των κλαδικών. Άρα, να ξέρουμε ότι έχετε ευθύνες πλέον για εδώ που βρίσκεται η ελληνική κοινωνία.
Ακόμα, ο Βουλευτής για το φλέγον ζήτημα της «ανάπτυξης» δήλωσε τα εξής: «Ποια ανάπτυξη ευαγγελίζεστε; Μου είπε προχθές ένας κτηνοτρόφος: «Βουλευτή, μέχρι χθες άκουγες ότι πήγαιναν φυλακή είτε γιατί κλέβανε είτε γιατί σκοτώνανε. Είμαι κτηνοτρόφος τριάντα χρόνια με κτηνοτροφική γαλακτοπαραγωγική μονάδα. Θα πάω φυλακή, γιατί δουλεύω και παράγω. Αυτή είναι η πολιτική σας στον πρωτογενή τομέα. Καταστρέψατε τον πρωτογενή τομέα, έναν καθ’ όλα αναπτυξιακό τομέα. Ο πρωτογενής τομέας είναι αναπτυξιακός, οικονομικός και κοινωνικός, κρατάει την κοινωνική συνοχή στην περιφέρεια. Επιβάλατε αύξηση φόρων, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, αυξήσατε το κόστος παραγωγής. Χρωστάτε την επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου από το 2015. Δώστε, τουλάχιστον, αυτά που χρωστάτε, που είναι 47 εκατομμύρια. Σταματήσατε να πληρώνετε συντάξεις στον ΟΓΑ. Ξέρετε ότι διαλύοντας τον ΟΓΑ οι γεννηθέντες του ’50, δεκατεσσεράμισι χιλιάδες κόσμος, έπρεπε να έχει πληρωθεί από 1/7/2017; Έχουμε τέλος του χρόνου και πληρώσατε μόνο γύρω στις τέσσερις χιλιάδες. Εμπαίζετε την κοινωνία ότι προγραμματίζετε και ξαναπρογραμματίζετε».
Κλείνοντας την Ομιλία του, ο κ. Τζελέπης υπογράμμισε ότι: «Για να ξεκαθαρίσουμε, ως Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν μπορούμε να δώσουμε θετική ψήφο σε έναν προϋπολογισμό αναδιανομής της μιζέριας, ο οποίος συνεχίζει την επέλαση στα εισοδήματα των νοικοκυριών, δυσχεραίνει ακόμα πιο πολύ δε την καθημερινή προσπάθεια για επιβίωση. Ο Προϋπολογισμός για το 2018 της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έχει κεντρικό προσανατολισμό την κοινωνία παρά μόνο την διατήρηση της εξουσίας σας, γιατί δεν είστε Αριστεροί, κύριοι της Συγκυβέρνησης, αλλά είστε κυνικοί εξουσιαστές..».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την Ομιλία του Βουλευτή ΕΔΩ

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.