Την ανάγκη πριµοδότησης της βιολογικής παραγωγής κηπευτικών και ορισµένων δενδροκαλλιεργειών που έµεναν παραδοσιακά εκτός χάρτη ενισχύσεων, έρχεται να επιβεβαιώσει µε ξεκάθαρο τρόπο τεχνοοικονοµική µελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών βάσει της οποίας ορίστηκαν οι ενισχύσεις της ερχόµενης προκήρυξης Βιολογικής Γεωργίας.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων µάλιστα η απώλεια εισοδήµατος ανά στρέµµα ξεπερνά το πριµ (λόγω κοινοτικών κανονισµών) καθώς θα έπρεπε για παράδειγµα οι αγρότες να λαµβάνουν για να εγκαταλείψουν τη συµβατική παραγωγή σε ακτινίδια, ρόδια και φράουλες πάνω από 200 ευρώ και στα αµύγδαλα άνω των 100 ευρώ. Αντίστοιχα στα κηπευτικά, τα οποία είχαν αγνοηθεί προκλητικά από περασµένα προγράµµατα, η απώλεια που βγαίνει φτάνει τα 76 ευρώ το στρέµµα.
Εκεί πάντως που φαίνεται να έχει αρκετό ζουµί είναι η υπόθεση της ντοµάτας και της πιπεριάς, τα οποία αν και παρουσιάζουν απώλεια εισοδήµατος εφόσον καλλιεργηθούν βιολογικά, δεν πέρασαν στο Μέτρο. Ένας από τους λόγους, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, είναι το γεγονός ότι εφόσον είναι από τα κυρίαρχα κηπευτικά της χώρας θα τίναζαν την µπάνκα στον αέρα στη δεύτερη προκήρυξη.
Τα σχετικά στοιχεία ανά προϊόν εκτός από το γεγονός ότι δίνουν σήµα για το ύψος των πριµ της δεύτερης προκήρυξης Βιολογικών…
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ