Ρούπελ – “Τα οχυρά δεν παραδίδονται. Καταλαμβάνονται.”

- Διαφήμιση -

Μια εξαιρετικά χρήσιμη και ενδιαφέρουσα πρόταση απόδρασης, στο κλίμα των ημερών, είναι η επίσκεψη στα Οχυρά Μεταξά και πιο συγκεκριμένα στο ιστορικό Οχυρό Ρούπελ, που βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα, μετά το Σιδηρόκαστρο.

ΡΟΥΠΕΛ (Δήμος Σιντικής – ΠΕ Σερρών)
Είναι το μεγαλύτερο από τα 21 οχυρά της «Γραμμής Μεταξά» στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Δεσπόζει το στρατηγικό πέρασμα των ομώνυμων στενών του Στρυμόνα και για αυτό σφυροκοπήθηκε από στεριά και αέρα με σφοδρότητα από τους Γερμανούς εισβολείς. Η πρόσβαση είναι εύκολη μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου, που ξεκινάει από τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Προμαχώνα – Θεσσαλονίκης, περίπου 7 χλμ μετά τη γέφυρα του Στρυμόνα (Ν.Πετριτσίου).
Στο οχυρό, που λειτουργεί ως επισκέψιμο ιστορικό μνημείο, μπορείτε να επισκεφθείτε τις δαιδαλώδεις υπόγειες στοές του (το μήκος τους αγγίζουν τα 4.251 μ.) και το οργανωμένο μουσείο με εκθέματα (οπλισμός, στολές, σημαίες φωτογραφίες κ.α) και σύστημα «Ήχος και Φως» με οπτικοακουστική αναπαράσταση της μάχης.

- Διαφήμιση -

Κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά την 6η Απριλίου, πραγματοποιείται στο ηρώο ο κεντρικός εορτασμός της Επετείου της μάχης των Οχυρών.

Το Ρούπελ υπήρξε ο κυματοθραύστης των Γερμανών εισβολέων στην Ελλάδα, στις 6/4/1941. Οι υπερασπιστές του αντιστάθηκαν γενναία τρεις ολόκληρες μέρες στις σιδηρόφρακτες ναζιστικές ορδές και παραδόθηκαν, αφού προηγουμένως είχε καταληφθεί η Θεσσαλονίκη. Όταν οι Γερμανοί μπήκαν στο Ρούπελ, βρήκαν σε τοίχο γραμμένο με κιμωλία το μήνυμα: «Στις Θερμοπύλες σκοτώθηκαν οι 300, εδώ θα πέσουν οι 80» (όσοι ήταν οι Έλληνες που επάνδρωναν τον συγκεκριμένο τομέα). Ο Γερμανός συνταγματάρχης που παρέλαβε το οχυρό, έδωσε συγχαρητήρια στον διοικητή και εξέφρασε τον θαυμασμό και την εκτίμησή του για την αντίσταση και τον ηρωισμό των Ελλήνων στρατιωτών. Οι απώλειες της φρουράς του οχυρού Ρούπελ ανήλθαν σε 44 νεκρούς.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.