Νέες αλλαγές στις Πανελλήνιες του 2018 για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου στα 4 πεδία

Για τρίτη συνεχή χρονιά ανακατεύεται η τράπουλα των σχολών και των τμημάτων στα επιστημονικά πεδία των φετινών υποψηφίων για τις Πανελλαδικές τον Ιούνιο του 2018.

Πανελλαδικές 2023 - ΕΠΑΛ: Δείτε τα θέματα ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΛΥΚΕΙΟ εξεταστικά ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΑΙΔΕΙΑ
- Διαφήμιση -

Για τρίτη συνεχή χρονιά ανακατεύεται η τράπουλα των σχολών και των τμημάτων στα επιστημονικά πεδία των φετινών υποψηφίων για τις Πανελλαδικές τον Ιούνιο του 2018. Το εισαγωγικό σύστημα των τεσσάρων μαθημάτων κι ενός πέμπτου, που μετράει μόλις τρία χρόνια εφαρμογής, έχει δεχτεί πληθώρα αλλαγών ακόμα και πριν από την έναρξη της εφαρμογής του.

Η σημαντικότερη αλλαγή φέτος αφορά την κατάργηση του 4ου επιστημονικού πεδίου που άνοιγε τις πόρτες των παιδαγωγικών σχολών. Πλέον οι σχολές των Παιδαγωγικών ανοίγουν για όλους τους υποψήφιους χωρίς την υποχρέωση εξέτασης των Μαθηματικών και της Ιστορίας Γενικής Παιδείας που πέρσι καταβαράθρωσαν τις επιδόσεις των υποψηφίων του εν λόγω πεδίου. Σύμφωνα με τις νέες αλλαγές, τα επιστημονικά πεδία ορίζονται ως εξής:

- Διαφήμιση -

1ο επιστημονικό πεδίο: Ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες.
2ο επιστημονικό πεδίο: Θετικές και τεχνολογικές επιστήμες.
3ο επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής.
4ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες οικονομίας και πληροφορική.

1ο πεδίο: Ανοίγει τις σχολές και τα τμήματα που αφορούν σε ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες. Οι υποψήφιοι του 1ου επιστημονικού πεδίου εξετάζονται υποχρεωτικά στα μαθήματα: Αρχαία Ελληνικά Ομάδας Προσανατολισμού, Ιστορία Ομάδας Προσανατολισμού και Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας. Στη συνέχεια έχουν δύο επιλογές:

● Λατινικά Ομάδας Προσανατολισμού, για να έχουν πρόσβαση στο 1ο επιστημονικό πεδίο.

● Βιολογία Γενικής Παιδείας για να έχουν πρόσβαση στο 3ο επιστημονικό πεδίο που αφορά τις επιστήμες Υγείας, αλλά ενέχει «ποινή μορίων».

2ο πεδίο: Ανοίγει τις σχολές που αφορούν τις θετικές και τεχνολογικές επιστήμες. Οι υποψήφιοι του 2ου επιστημονικού πεδίου εξετάζονται υποχρεωτικά στα μαθήματα: Φυσική Ομάδας Προσανατολισμού, Χημεία Ομάδας Προσανατολισμού και Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας. Στην περίπτωση που επιθυμούν να ανοίξουν μόνο το 2ο επιστημονικό πεδίο πρέπει να επιλέξουν Μαθηματικά Κατεύθυνσης. Εχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν και το 3ο επιστημονικό πεδίο που αφορά τις επιστήμες Υγείας επιλέγοντας ως πέμπτο μάθημα Βιολογία Κατεύθυνσης.

3ο πεδίο: Ανοίγει τις σχολές που αφορούν τις επιστήμες Υγείας και ειδικότερα περιλαμβάνει και τη βασίλισσα των επιλογών, την Ιατρική (σ.σ. πέρσι 2.545 υποψήφιοι δήλωσαν την Ιατρική Αθηνών ως πρώτη επιλογή διεκδικώντας μόλις 130 θέσεις εισαγωγής). Οι υποψήφιοι προέρχονται από την Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και εξετάζονται στα τρία μαθήματα που εξετάζονται και οι υποψήφιοι του 2ου επιστημονικού πεδίου: Φυσική Ομάδας Προσανατολισμού, Χημεία Ομάδας Προσανατολισμού και Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας.

 

4ο πεδίο: Ανοίγει τις σχολές της Πληροφορικής και της Οικονομίας. Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τρία μαθήματα: Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού, Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΑΕΠΠ) Ομάδας Προσανατολισμού και Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας.

 

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.