Ομιλία για το Ολοκαύτωμα των Κερδυλίων από τον Β.Τζανακάρη

619
- Διαφήμιση -

Στις 7.30 το βράδυ της Παρασκευής, 27 Οκτωβρίου, στην αίθουσα του Ιερού Ναού των Αγίων Αναργύρων στα Νέα Κερδύλια, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα το Ολοκαύτωμα των Κερδυλίων μέσα από το τελευταίο βιβλίο του Σερραίου συγγραφέα Βασίλη Τζανακάρη, “Η Ελλάδα φλέγεται”. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Δήμου Αμφίπολης, των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και του βιβλιοπωλείου “Σχολαρχείον” και σ΄ αυτή θα μιλήσουν ο βουλευτής Θεόδωρος Καράογλου και ο συγγραφέας, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο δήμαρχος Αμφίπολης Κωνσταντίνος Μελίτος.

Ο Βασίλης Τζανακάρης ως εκδότης του περιοδικού ΓΙΑΤΙ, ήταν αυτός που το φθινόπωρο του 1980 έκανε γνωστό στο πανελλήνιο το ολοκαύτωμα των Κερδυλίων της 17ης Οκτωβρίου 1941 με μια σειρά από συγκλονιστικά ρεπορτάζ στο περιοδικό του αλλά και ένας από τους κυριότερους συντελεστές του ντοκιμαντέρ “Πεθαίνοντας στα Κερδύλια” που η ΕΤ3 πρόβαλε τον Δεκέμβριο στη σειρά “Η ΕΡΤ στη Βόρεια Ελλάδα”. Το ντοκυμαντέρ υπήρξε η πρώτη επίσημη αναφορά στο έπος της Εθνικής Αντίστασης, το ξεκίνημα της οποίας είχε γίνει στην περιοχή των Κερδυλίων και της Ευκαρπίας. Ως αντίποινα εκείνου του ξεσηκωμού δύο γερμανικοί λόχοι ξεκλήρησαν όλον τον ανδρικό πληθυσμό των δύο χωριών Άνω και Κάτω Κερδύλια, καίγοντάς τα και σκοτώνοντας όλο τον ανδρικό πληθυσμό, περισσότερους από διακόσιους άνδρες. Η εκτέλεση των κατοίκων των Κερδυλίων και η καταστροφή των δύο χωριών θεωρούνται τα πρώτα αντίποινα που πραγματοποίησε “σε κατεχόμενο έδαφος” ο γερμανικό στρατός σε όλα τα Βαλκάνια.

- Διαφήμιση -

Ο συγγραφέας Βασίλης Τζανακάρης, πραγματοποίησε μια πολύχρονη δημοσιογραφική έρευνα γύρω από την εκτέλεση των Κερδυλιωτών, τις αφορμές και τα αίτια που οδήγησαν σ΄ αυτή και κουβέντιασε με δεκάδες μάρτυρες, και πρωταγωνιστές των γεγονότων όπως με τον πρωτοκαπετάνιο της Εθνικής αντίστασης Θανάση Γκένιο (Λασσάνης), που υπήρξε και δάσκαλος στα χωριά Άνω και Κάτω Κερδύλια, το γιατρό των Κερδυλίων Φίλιππο Φυλακτό, αλλά και το μέλος της τριμελούς επιτροπής Δημ. Παπάρα, που μετέβη στη Θεσσαλονίκη, σε μια ύστατη προσπάθεια σωτηρίας των δύο χωριών και που αργότερα χρημάτισε πρόεδρος της κοινότητας Ν. Κερδυλίων.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.