Θεσμοθετούνται οι αγορές βιολογικών παραγωγών και γίνεται διαχωρισμός από τη συμβατική λαϊκή αγορά

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
- Διαφήμιση -

Ένα πάγιο αίτημα των βιοκαλλιεργητών, που πωλούν τα προϊόντα τους σε δεκάδες λαϊκές βιολογικές αγορές ανά την Ελλάδα έγινε πραγματικότητα μετά την ψήφιση του νόμου για τη «Διακίνηση των ευπαθών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων». Ουσιαστικά, με τροπολογία, που επεξεργάστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης και κατέθεσε ο υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, νομιμοποιείται η λειτουργία αυτών των αγορών, οι οποίες δραστηριοποιούνταν μέχρι σήμερα σε ένα ημιπαράνομο καθεστώς, χωρίς συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο αναγνώρισης. Η αρχική τροπολογία συμπεριλάμβανε στις «αγορές παραγωγών» τους βιολογικούς και τους συμβατικούς παραγωγούς αλλά την τελευταία στιγμή το ΥπΑΑΤ την τροποποίησε και απέσυρε την αναφορά στη συμβατική παραγωγή. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μαΐστρος Καραμπάσης, πρόεδρος του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής, «ουσιαστικά γίνεται η θεσμοθέτηση των αγορών των βιοκαλλιεργητών»

Και προσθέτει: «Δεν θα κλείσουν όσες αγορές λειτουργούν μέχρι σήμερα αλλά θα γίνει μια νομοθετική μετάβαση στο νέο νομικό πλαίσιο. Δικαίωμα συμμετοχής στις αγορές αυτές θα έχουν μόνο όσοι παράγουν βιολογικά προϊόντα. Περιμένουμε την Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα καθορίσει τις λεπτομέρειες των βιολογικών αγορών. Αυτό που θέλουμε να δούμε είναι τις διαδικασίες ελέγχου και ωραρίου λειτουργίας. Θέλαμε λιγότερη γραφειοκρατία από την στιγμή που υπάρχει η αντίστοιχη εμπειρία και συνεργασία με τις δημοτικές αρχές.

- Διαφήμιση -

Επίσης ζητάμε να υπάρξουν έλεγχοι και στις αγορές των βιοκαλλιεργητών στους συνεταιρισμούς…

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

 

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.