Με αυστηρά κριτήρια η χορήγηση δανείων

- Διαφήμιση -

bank

Διαθέτουμε τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των αναγκών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά η ζήτηση κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αναφέρουν τους τελευταίους μήνες με έμφαση και με κάθε ευκαιρία διοικητικά στελέχη των συστημικών τραπεζών. Οι υποψήφιοι δανειολήπτες θα πρέπει να είναι πιστοληπτικά εντάξει. Η διαδικασία ελέγχου της πιστοληπτικής τους ικανότητας είναι πολύ αυστηρότερη πλέον, με βασική διαφορά ότι λαμβάνονται αποκλειστικά υπόψη μόνον τα εισοδήματα που εμφανίζονται στη φορολογική δήλωση του υποψήφιου δανειολήπτη.

- Διαφήμιση -

Δίνεται μεγαλύτερη έμφαση και αξιολογούνται πολύ αυστηρότερα τα δεδομένα που εμφανίζονται όχι μόνον στην αποκαλούμενη μαύρη λίστα του «Τειρεσία», αλλά και στο αρχείο του «Τειρεσία» που καταγράφει γενικότερα τη συμπεριφορά αποπληρωμής των υποχρεώσεων του τραπεζικού πελάτη. Για τον λόγο αυτό, οι υποψήφιοι δανειολήπτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αξιολογείται διαχρονικά η συμπεριφορά αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους.

Ακόμη και μερικές ημέρες συστηματικής καθυστέρησης πληρωμής της δόσης μιας κάρτας παίζουν ρόλο στον τελικό «βαθμό» που θα πάρουν στη διαδικασία πιστοληπτικής τους αξιολόγησης.

Ακόμη ένα που θα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι δανειολήπτες είναι ότι δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα χρηματοδότησης του 100% της αξίας αγοράς ενός ακινήτου, όπως ίσχυε πριν από την κρίση, αλλά η ιδία συμμετοχή του κατά τουλάχιστον 25% αποτελεί πλέον απαραίτητη προϋπόθεση. Εξακολουθεί να ισχύει ο περιορισμός ότι η συνολική δανειακή έκθεση του υποψήφιου πελάτη στο τραπεζικό σύστημα δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 30% του διαθέσιμου εισοδήματός του.

Οι τράπεζες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη συνολική σχέση που διατηρούν με έναν υποψήφιο δανειολήπτη αξιολογώντας πολύ θετικά στη σχετική διαδικασία την ύπαρξη καταθέσεων που σε ορισμένες περιπτώσεις δίνουν την ευκαιρία να γίνουν εγγύηση, απλοποιώντας και κάνοντας ταχύτατη την εγκριτική διαδικασία.

Επίσης, αξιολογούν θετικά την ύπαρξη άλλων επενδυτικών προϊόντων, τη διατήρηση μισθοδοτικού λογαριασμού και γενικότερα τον αριθμό προϊόντων και υπηρεσιών που έχει ένας πελάτης.

Verros Logo_Economic

Πηγή: www.kathimerini.gr

 

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.