Πήραν έγκριση τα σχέδια προκήρυξης Leader για ιδιωτικές επενδύσεις

LEADER
- Διαφήμιση -

Χωρισµένες στα δύο θα είναι οι προσκλήσεις για τα προγράµµατα Leader, σύµφωνα µε τους πρώτους εγκεκριµένους οδηγούς προκηρύξεων για ιδιωτικές επενδύσεις που δηµοσίευσαν ορισµένες Αναπτυξιακές.
Για παράδειγµα στον τοµέα της µεταποίησης θα εκδώσουν µία προκήρυξη («οριζόντια») η οποία θα αφορά όλους τους αγρότες και τους τοµείς και παράλληλα θα δηµοσιευτεί ακόµα µία που θα στοχεύει 3-4 επενδυτικούς τοµείς (π.χ µόνο οινοποιεία, ελαιοτριβεία, τυροκοµεία και µονάδες επεξεργασίας ξηρών καρπών) µε το δικό της µπάτζετ. Τη στρατηγική αυτή αναµένεται να ακολουθήσουν οι περισσότερες Αναπτυξιακές εταιρείες, µε τις πρώτες προσκλήσεις να εκδίδονται προς τα τέλη Οκτωβρίου.

Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε το αναθεωρηµένο πρόγραµµα προσκλήσεων της Αναπτυξιακής Εταιρείας ∆ωδεκανήσων, αναµένεται να τρέξουν οι εξής δράσεις:

- Διαφήμιση -

Ενίσχυση επενδύσεων στην µεταποίηση, εµπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων µε αποτέλεσµα µη γεωργικό προϊόν για την εξυπηρέτηση ειδικών στόχων της τοπικής στρατηγικής: Ενισχύονται µόνο οι επενδύσεις που παράγουν προϊόντα διατροφής και περιλαµβάνονται στην παρακάτω λίστα: Ζυθοποιία, επεξεργασίας προϊόντων κυψέλης, πυρηνελαιουργεία, αποστάγµατα από οπωροκηπευτικά ή αµπελοοϊνικής προέλευσης, γεωργικά προϊόντα για την παραγωγή προϊόντων διατροφής, ηδύποτα και άλλα οινοπνευµατώδη ποτά, παραγωγή σύνθετων αλκοολούχων παρασκευασµάτων (συµπυκνωµένα εκχυλίσµατα), για την παρασκευή ποτών, παραγωγή χυµών φρούτων µε προσθήκη ζάχαρης. Ταυτόχρονα προκηρύσσεται η οριζόντια εφαρµογή ενίσχυσης επενδύσεων στην µεταποίηση οποία θα αφορά όλους τους κλάδους (αγροτικά και µη αγροτικά προϊόντα).
Ενίσχυση επενδύσεων στους τοµείς της βιοτεχνίας, χειροτεχνίας, παραγωγής ειδών µετά την 1η µεταποίηση, και του εµπορίου. Ενδεικτικά θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις παραγωγής ειδών παραδοσιακής τέχνης και χειροτεχνίας, τα εργαστήρια αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, παραγωγής διακοσµητικών ειδώ. Παράλληλα θα εκδοθεί και µία παράλληλη παρόµοια δράση µε διαφορετικές προτεραιότητες.

Ενίσχυση του τουρισµού. Επιλέξιµες δράσεις θα είναι:
α) Η ίδρυση τουριστικών καταλυµάτων από µετατροπή παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων.
β) Ο εκσυγχρονισµός τουριστικών καταλυµάτων.
γ) Η ίδρυση και ο εκσυγχρονισµός επιχειρήσεων στον εναλλακτικό τουρισµό και ιδιαίτερα στον τουρισµό εµπειρίας (π.χ αγροτουρισµός).
δ) Ο εκσυγχρονισµός των χώρων εστίασης και η ποιοτική αναβάθµιση των εστιατορίων.
Συνεργασία µεταξύ µικρών επιχειρήσεων για διοργάνωση κοινών µεθόδων εργασίας και την κοινή χρήση εγκαταστάσεων και πόρων καθώς και για την ανάπτυξη και/ή την εµπορία τουριστικών υπηρεσιών που συνδέονται µε τον αγροτουρισµό.

Verros IKE Facebook cover_new
Πηγή: Agronews.gr

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.