Σε 5 δόσεις ο ΕΝΦΙΑ, επιστροφή φόρου χωρίς έλεγχο

- Διαφήμιση -

Τι προβλέπουν τροπολογίες που ψηφίστηκαν στο πλαίσιο νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, λίγο πριν κλείσει η Βουλή.
ΕΝΦΙΑ έτους 2017: Πληρωμή σε 5 ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) καταβάλλεται μέχρι και την 29η Σεπτεμβρίου 2017 και η τελευταία μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2018.

Λοταρία αποδείξεων: Απαλλάσσονται από τον φόρο κερδών από τυχερά παίγνια, τα χρηματικά ή κάθε είδους έπαθλα που θα προσφέρονται όταν ξεκινήσει (το φθινόπωρο πιθανότατα) το πρόγραμμα δημόσιων κληρώσεων στους τυχερούς που πραγματοποιούν συναλλαγές με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή με άλλο ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής, για την αγορά αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών. Στόχος είναι η τόνωση της αγοραστικής κίνησης και η πάταξη της φοροδιαφυγής. Η προτεινόμενη απαλλαγή θεσπίζεται δεδομένου ότι τα έπαθλα της λοταρίας χορηγούνται ως κίνητρο από το Δημόσιο και συνεπώς η τυχόν επιβολή φόρου θα καταστρατηγούσε τον λόγο της θέσπισής τους.

- Διαφήμιση -

POS: Αντικαθίσταται ο όρος «καταναλωτής» με τη φράση «πληρωτής που ενεργεί για λόγους που δεν εμπίπτουν στην εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική του δραστηριότητα». Η συγκεκριμένη τροποποίηση ορίζει ότι οι δικαιούχοι πληρωμής (επιχειρήσεις και επαγγελματίες), στο πλαίσιο των συναλλαγών τους με πληρωτές οι οποίοι ενεργούν για λόγους που δεν εμπίπτουν στην εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική τους δραστηριότητα, υποχρεούνται, ανάλογα με τον κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητάς τους (ΚΑΔ) και εντός ορισμένης προθεσμίας η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) έτη από τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα για την ολοκλήρωση των πράξεων πληρωμής. Η εναρμόνιση αυτή κρίθηκε απαραίτητη, ώστε να μη δημιουργείται σύγχυση ως προς το πεδίο εφαρμογής του νόμου τόσο στους υπόχρεους προς συμμόρφωση, όσο και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Διοίκησης.

Επιστροφές φόρων έως 10.000 ευρώ χωρίς έλεγχο: Ορίζεται ότι σε εκκρεμείς υποθέσεις ελέγχου επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων ή ΦΠΑ, εφόσον το συνολικώς αιτηθέν ποσό ανέρχεται μέχρι του ύψους των 10.000 ευρώ ανά φορολογία και ανά δικαιούχο, η επιστροφή θα διενεργείται άμεσα, χωρίς έλεγχο, εκτός εάν έχει παρέλθει η τριετής προθεσμίας παραγραφής. Ως εκκρεμείς νοούνται οι υποθέσεις ελέγχου για τις οποίες – κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του υπό ψήφιση νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως – νοούνται οι υποθέσεις ελέγχους για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου. Για τις επιστροφές αυτές δύναται να διενεργείται έλεγχος σε δείγμα που επιλέγεται με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

Εκ των υστέρων αναγνώριση δικαιώματος έκπτωσης φόρου σε κατ’ επάγγελμα αγρότες: Παρέχεται η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2016, χωρίς επιβάρυνση με κυρώσεις εκπρόθεσμης υποβολής, σε όσους κατ’ επάγγελμα αγρότες, λόγω μη έγκαιρης ηλεκτρονικής ταυτοποίησης των σχετικών μ’ αυτούς κωδικών 037-038 του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης, έχασαν το δικαίωμα της ετήσιας έκπτωσης φόρου εισοδήματος των 1.900-2.100 ευρώ, η οποία ισοδυναμεί με παροχή αφορολογήτου ορίου εισοδήματος 8.636-9.545 ευρώ. Οι τροποποιητικές αυτές δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν από 1-8-2017 έως 31-10-2017.

Verros IKE Facebook cover_new

Πηγή: Agronews.gr

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.