Οι εισηγήσεις του Κ.Καραμανλή για το νομοσχέδιο του ΟΑΣΘ

398
Συνάντηση Καραμανλή με Μητσοτάκη
- Διαφήμιση -

– Για να περιγράψει κάποιος το παρόν νομοσχέδιο, αρκούν 2 λέξεις: «μνημείο αντιφάσεων». Την ίδια ώρα που εντάσσετε στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας, κρατικοποιείτε με συνοπτικές διαδικασίες τον ΟΑΣΘ. Προφανώς για να τον εντάξετε κι αυτόν στο Υπερταμείο αργότερα.

– Ο τρόπος λειτουργίας του ΟΑΣΘ χρήζει επανασχεδιασμού, δεν χωρά αμφιβολία. Το 2014, άλλωστε, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. έλαβε κοινές αποφάσεις για μείωση μισθών και επανασχεδιασμό των οικονομικών του Οργανισμού, αναπροσαρμογή της τιμής του εισιτηρίου και περιορισμό της συνεισφοράς του ελληνικού Δημοσίου στην κάλυψη των ελλειμμάτων του ΟΑΣΘ. Τότε, όμως, είχαμε απέναντί μας τον ΣΥΡΙΖΑ, που έλεγε ΟΧΙ σε όλα! Τότε δεν ήθελε καμία λύση για τον ΟΑΣΘ.

- Διαφήμιση -

– Κύριοι της κυβέρνησης, με αυτά που κάνετε, πιστοποιείτε ότι δεν μπορείτε να λύσετε κανένα πρόβλημα. Το μόνο που ξέρετε να κάνετε, είναι να αντικαταστήσετε ένα αποτυχημένο μοντέλο με ένα ακόμα πιο αποτυχημένο μοντέλο. Στα λόγια τα βάζετε με το παρελθόν. Αλλά στην πράξη, όποτε χρειάζεται να πάρετε μια πρωτοβουλία, το μόνο που ξέρετε να κάνετε είναι βουτιά στο παρελθόν.

– Η κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ και θα οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο τις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει σειρά νομικών προβλημάτων, αλλά και θα κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο περισσότερο απ’όσο κοστίζει σήμερα.

– Όλοι, γνωρίζουν ότι στις 3/12/19 πρέπει να προχωρήσουμε σε ανοιχτές διαγωνιστικές διαδικασίες. Κι αυτό που ζητάμε από τον Υπουργό είναι να μας πει το ποια είναι τα σχέδιά του… Το ξέρουμε ότι δεν θα βρίσκεστε στην κυβέρνηση το Δεκέμβριο του 2019, το κράτος όμως δεν θα πάψει να υπάρχει όταν χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές… Στοχεύετε να πραγματοποιηθεί διαγωνιστική διαδικασία για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης ή να ζητηθεί η εξαίρεσή τους, όπως στην περίπτωση των Αθηνών;

– Πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσετε στους πολίτες το εξής: Αυτή την απίθανη απόφαση περί κρατικοποίησης, την έχετε λάβει σε συμφωνία με τους δανειστές, ναι ή όχι; Πάντως δύο ενδεχόμενα υπάρχουν… Ή δεν το έχετε συμφωνήσει και κάνετε απλώς μια τρύπα στο νερό. Ή το έχετε συμφωνήσει κρυφά, οπότε αποδεικνύεται ότι είστε πλέον τα αγαπημένα παιδιά της τρόικας! Τόσο αγαπημένα, ώστε σας κάνουν και τα πιο παράλογα χατίρια -την ώρα που όλοι παραδέχονται ότι πρέπει να μειωθεί το κράτος, να γίνεται ο ΟΑΣΘ δημόσιος! Σε αυτό το ενδεχόμενο, βέβαια, οφείλω να πω ότι δεν θα φταίτε μόνο εσείς, αλλά για άλλη μια φορά έχουν σοβαρή ευθύνη και οι δανειστές.

– Κι αφού ξεκαθαρίσετε αν το έχετε συμφωνήσει ή όχι, θα πρέπει να βρείτε το θάρρος να πείτε στους πολίτες και το εξής: Αφού κρατικοποιηθεί, θα μπει και ο ΟΑΣΘ στο Υπερταμείο, ναι ή όχι; Πείτε το ανοιχτά, γιατί δεν το λέτε; Τελικά όλη αυτή η ιστορία γίνεται μόνο και μόνο για να αυξηθεί κι άλλο η περιουσία του Υπερταμείου;

– Με την ευκαιρία, ας ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα και για το Υπερταμείο. Όσο και να θέλετε να ωραιοποιήσετε την κατάσταση, η αλήθεια κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ είναι ότι κάνατε αυτό που δεν τόλμησε όχι να κάνει, ούτε καν να σκεφτεί καμία κυβέρνηση πριν από εσάς… Εκχωρήσατε τα πάντα, σχεδόν για πάντα!

– Η κυβέρνηση αγνόησε όλες τις προτάσεις και επέλεξε την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ. Αυτό μόνο ξέρει, αυτό εμπιστεύεται… Εμείς ζητάμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με τα κόμματα και τους αρμοδίους φορείς. Με σοβαρότητα, σεβασμό στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, το βλέμμα στο αύριο. Μακριά από μικροκομματικά παιχνίδια. Με σεβασμό στους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.