Απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γ.Μωυσιάδη στην επιστολή Μαγκριώτη

χρονιά Χριστούγεννα
- Διαφήμιση -

Απάντηση στην επιστολή Μαγκριώτη σχετικά με τα έργα και τις ελλείψεις στο οδικό δίκτυο του Ν.Σερρών, δίνει ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μωυσιάδης:

Διαβάζω στον τοπικό τύπο επιστολή του πρώην υπουργού Γιάννη Μαγκριώτη στην οποία αναφέρεται στην τοποθέτηση διοδίων στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκη-Σέρρες-Προμαχώνας και μέσα σ’ αυτήν κάνει αρκετές δηκτικές αναφορές στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στις οποίες και οφείλω να απαντήσω.
1ον : Ο κ. Μαγκριώτης αναφέρει πως «είναι απαράδεκτο που δεν έχει ξεκινήσει η κατασκευή της σύνδεσης του Αυτοκινητοδρόμου με την πόλη των Σερρών, ένα έργο ευθύνης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας». Σχετικά μ ‘ αυτή την αναφορά λοιπόν θα πω ότι είναι απαράδεκτο να μην είναι καλά πληροφορημένος ο κ. Μαγκριώτης και εξηγώ γιατί. Η σύνδεση του συγκεκριμένου άξονα με τις Σέρρες θα γίνει με μια νέα χάραξη που θα «κουμπώσει» στην περιαστική οδό των Σερρών. Τόσο η σύνδεση αυτή όσο και η αναβάθμιση της περιαστικής ανήκουν στην αρμοδιότητα της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» και όχι σ’ αυτήν της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Βεβαίως και η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ» για να προχωρήσει στην κατασκευή θα πρέπει να έχει χρηματοδότηση από την κεντρική εξουσία. Επομένως η αναφορά του κ. Μαγκριώτη είναι άστοχη. Εκτός κι αν μη εκφραζόμενος σωστά δεν αναφέρεται στην κατασκευή της νέας σύνδεσης, αλλά στη συντήρηση του υφιστάμενου οδικού τμήματος, δηλαδή από τον κόμβο εξόδου από το συγκεκριμένο οδικό άξονα μέχρι τις Σέρρες. Εάν αυτό εννοεί ο κ. Μαγκριώτης θα πω ότι όντως το τμήμα αυτό χρήζει συντήρησης και είναι κάτι που βρίσκεται στις προτεραιότητές μας. Απλώς αυτό που αναμέναμε ήταν να δοθεί στην κυκλοφορία ο νέος άξονας, ώστε να αποφορτιστεί κυκλοφοριακά το συγκεκριμένο τμήμα και έτσι να είναι εύκολη η εκτέλεση των εργασιών συντήρησης του.

- Διαφήμιση -

2ον : Ο κ. Μαγκριώτης χαρακτηρίζει απαράδεκτη την ουσιαστική εγκατάλειψη του Ε61 κλάδου (Προμαχώνας- Σέρρες- Δράμα-Καβάλα) και σ’ αυτό συμφωνώ απόλυτα μαζί του. Ωστόσο, διαφωνώ απόλυτα με τη συγκεκριμένη χάραξη που αποτελεί αποκλειστικά πολιτική επιλογή και μάλιστα εντελώς ανορθόδοξη και εκτός κάθε ορθολογικής πρακτικής της χάραξης συγκεκριμένων έργων. Είναι σαφές ότι ο κάθετος άξονας θα έπρεπε να είναι Προμαχώνας- Σέρρες-Καβάλα και να καταλήγει ευθέως στην Εγνατία οδό, χωρίς ελιγμούς που επιλέχθηκαν με πολιτικές σκοπιμότητες. Άλλωστε είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι δεν προχώρησε η αναγνωριστική μελέτη χάραξης του τμήματος από τη Λευκοθέα έως τη σύνδεση με την εγνατία οδό, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί από την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.

3ον : Ο κ. Μαγκριώτης αναφέρει επίσης πως «είναι απαράδεκτο ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχουν κατασκευαστεί καθόλου έργα οδικής ασφάλειας στον Νομό Σερρών, με ευθύνη της Π.Κ.Μ., ιδιαίτερα στον επιβαρυμένο περιφερειακό άξονα ( Πετρίτσι- Ροδόπολη-Δοϊράνη-Κιλκίς). Και σ’ αυτό το σημείο θα συμφωνήσω με τον κ. Μαγκριώτη ότι όντως είναι απαράδεκτο το γεγονός πως όχι μόνο δεν έχουν κατασκευαστεί έργα αλλά είναι ανεπαρκής και η συντήρηση του υφιστάμενου εθνικού και επαρχιακού δικτύου. Θα πρέπει όμως να διευκρινιστεί πως με το υπάρχον νομικό καθεστώς ναι μεν η συντήρηση των οδικών δικτύων έχει ανατεθεί στην Περιφέρεια , ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει η αντίστοιχη χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος, καθώς η Περιφέρεια δεν έχει δικούς της πόρους. Καθίσταται σαφές λοιπόν πως η ευθύνη ανήκει εξ’ ολοκλήρου στην κυβέρνηση που δεν μας χορηγεί τα απαραίτητα κονδύλια για τα έργα συντήρησης των δρόμων. Παρόλα αυτά, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παλεύει καθημερινά γι’ αυτό το πολύ σοβαρό θέμα και με τις ισχνές της οικονομικές δυνατότητες φροντίζει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από το γεγονός ότι το 70% των χρημάτων που αφορούν στην εκτέλεση έργων διατίθενται για έργα συντήρησης του οδικού δικτύου. Γεγονός είναι πάντως πως για μία ολοκληρωμένη παρέμβαση στο τεράστιο οδικό δίκτυο της Π.Ε. Σερρών απαιτείται γενναία χρηματοδότηση από την κεντρική εξουσία. Ενδεικτικά αναφέρω πως βάσει σχετικής μελέτης που έχει εκπονηθεί από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Σερρών, απαιτείται ποσό 45 περίπου εκατομμυρίων ευρώ για την πλήρη κάλυψη των αναγκών συντήρησης του 1000 χιλιομέτρων εθνικού και επαρχιακού δικτύου μας. Αντ’ αυτού η Π.Ε. Σερρών θα λάβει για την προσεχή τριετία για πάσης φύσεως έργα , κονδύλι που δεν ξεπερνά τα 8 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται όπως καταλαβαίνετε για μία τεράστια απόκλιση που δυσχεραίνει το έργο της Περιφέρειας για βελτίωση του οδικού δικτύου. Παρόλα αυτά εμείς θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε με κάθε δυνατό τρόπο και να αναζητούμε κάθε δυνατό μέσο για τη βελτίωση των μετακινήσεων των πολιτών της Π.Ε. Σερρών, συνεχίζοντας παράλληλα να διεκδικούμε από την κεντρική εξουσία μεγαλύτερη χρηματοδότηση.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.