Επιστολή διαμαρτυρίας από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σερρών για τα Διόδια

- Διαφήμιση -

Με νέα επιστολή προς τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, επανέρχεται στο θέμα των διοδίων στο Νομό Σερρών ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χρήστος Μέγκλας. Το κείμενο της επιστολής:

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Επανερχόμαστε στο θέμα της λειτουργίας των Διοδίων στον κάθετο άξονα 60 της Εγνατίας Οδού (Προμαχώνας – Σέρρες –Θεσσαλονίκη) και σε συνέχεια της με αρ. 5078 από 21/10/2016 επιστολής μας  και διαμαρτυρόμαστε εντόνως για το γεγονός ότι όχι μόνον θα λειτουργούν τρεις σταθμοί διοδίων στο Ν.Σερρών (Προμαχώνας, Στρυμονικό, Αμφίπολη) – και μάλιστα σε έναν κάθετο άξονα του οποίου η κατασκευή δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ενώ δόθηκε προς χρήση – αλλά επιπλέον η μετάβαση, μετακίνηση και μεταφορά προϊόντων και εμπορευμάτων με Ι.Χ. και φορτηγά από τις Σέρρες στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο με τη λειτουργία, Σταθμού Διοδίων και στην έξοδο – είσοδο της Θεσσαλονίκης. Οι συνέπειες όχι μόνο για την οικονομική ζωή των Σερρών, αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας, θα είναι δυσβάσταχτες έως
καταστροφικές, ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχουν σε καθημερινή βάση συναλλαγές με τη Θεσσαλονίκη (μεταφορά προϊόντων και εμπορευμάτων, μετακίνηση εργαζομένων κ.λ.π.). Για τους πολίτες δε των Σερρών, όπως εργαζόμενους, φοιτητές και άλλους, οι οποίοι μεταβαίνουν για διάφορους λόγους στη Θεσσαλονίκη, το κόστος θα αυξηθεί δραματικά και θα καταστεί απαγορευτικό. Τονίζουμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει, πλην της Εγνατίας, και παράλληλη οδός Σερρών – Θεσσαλονίκης, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους ιδιώτες και στους επαγγελματίες να επιλέγουν κατά περίσταση την οδό της προτίμησής τους για τη μετάβασή τους στη Θεσσαλονίκη. Επισημαίνουμε δε ότι ο κάθετος αυτός άξονας, χωρίς παράλληλη οδό, καθίσταται «μονοπωλιακός» ως προς τη σύνδεση των Σερρών προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, γεγονός που με τα διόδια επιφορτίζει με επιπλέον κόστη τη μεταφορά προϊόντων και εμπορευμάτων, με ό,τι αυτό σημαίνει για το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων και για τις εξαγωγές.

- Διαφήμιση -

Πιστεύουμε, Κύριε Υπουργέ, ότι επιβάλλεται να εξετάσετε με διαφορετική οπτική το θέμα της καταβολής τελών διοδίων από Σέρρες προς Θεσσαλονίκη από επιχειρήσεις και πολίτες, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί με επιπλέον κόστος η μετάβασή τους, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τους λόγους που επικαλούμαστε στο προηγούμενο αίτημά μας, αλλά επιπροσθέτως και του γεγονότος ότι δυστυχώς ο Νομός Σερρών, με βάση τα νέα δημοσιευθέντα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, κατατάσσεται στην τελευταία θέση ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ των Νομών της χώρας!

Επειδή η κοινωνικοοικονομική κατάσταση των Σερρών δεν έχει περιθώρια να υποβιβαστεί ακόμα περισσότερο, και επειδή τα κόστη διοδίων αναιρούν ουσιαστικά για το Νομό Σερρών τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του Κάθετου Άξονα 60, ενός άξονα κύριος σκοπός του οποίου είναι να συνδέσει τα ευρωπαϊκά οδικά δίκτυα με όλη τη χώρα και τα λιμάνια και όχι να επιβαρύνει επιπλέον το Νομό Σερρών, ζητάμε την εξαίρεση πολιτών και επιχειρήσεων από την καταβολή του τέλους διοδίων σε όλο το μήκος του άξονα Σερρών -Θεσσαλονίκης ή/και τη δημιουργία παράλληλης οδού που θα δίνει τη
δυνατότητα εναλλακτικής επιλογής για την είσοδο – έξοδο της Θεσσαλονίκης, η οποία όπως έχει αυτή τη στιγμή αποτελεί «μονόδρομο».

Με τιμή

Ο Πρόεδρος

Χρήστος Μέγκλας

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.