Χάος με τις εισφορές του ΕΦΚΑ -Θα παραμείνουν φουσκωμένες όλο το 2017

ΕΦΚΑ Αποδεικτικό G-Cloud ασφάλισης ενημερότητας αντισυνταγματικό Ιανουάριο αμοιβές Διαχειριστών εισφορές
- Διαφήμιση -

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 ή ακόμα και τις αρχές του 2018 θα πληρώνουν φουσκωμένες τις εισφορές του ΕΦΚΑ περίπου 1,4 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες καθώς θα καθυστερήσει η διαδικασία επανυπολογισμού των εισφορών τους με βάση τα εισοδήματα του 2016.

Σύμφωνα με τον νόμο, ο ασφαλισμένοι μόλις εκκαθαριστούν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις τον Ιούνιο του 2017, θα πρέπει να αρχίσουν να καταβάλλουν τις εισφορές με βάση τα εισοδήματα του 2016. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν οι απαραίτητοι συμψηφισμοί και έτσι πολλοί από αυτούς που έχουν μικρότερο εισόδημα από το 2015 να καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές.

- Διαφήμιση -

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, αυτός ο συμψηφισμός αναμένεται να πάρει αναβολή καθώς η ΗΔΙΚΑ που έχει αναλάβει για λογαριασμό του ΕΦΚΑ τον επανυπολογισμό των εισφορών, προκήρυξε διαγωνισμό 40.000 για να προμηθευτεί νέο λογισμικό που θα επανυπολογίσει τις εισφορές με βάση τα εισοδήματα του 2016.

Οι προσφορές θα υποβληθούν 4 Μαΐου και ο ανάδοχος θα έχει περιθώριο ως τον Σεπτέμβριο του 2017 για να παραδώσει το έργο. Από αυτό το χρονικό σημείο, και στην περίπτωση που δεν υπάρξουν ενστάσεις ή άλλα προβλήματα, το νέο σύστημα θα τεθεί σε δοκιμαστική εφαρμογή και θα υπολογίσει τις νέες εισφορές. Η διαδικασία αυτή όμως αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβρη, κάτι που σύμφωνα με το δημοσίευμα σημαίνει ότι ο συμψηφισμός εισφορών για το 2017 θα τραβήξει σε μάκρος και είναι πολύ πιθανό να φτάσει στις αρχές του 2018.

Σύμφωνα με το παράδειγμα που φέρνει το δημοσίευμα, ελεύθερος επαγγελματίας που δήλωσε 20.000 ευρώ το 2015 και 10.000 ευρώ το 2016 καταβάλλει εισφορές 449 ευρώ το μήνα από την αρχή του 2017, ενώ θα έπρεπε να καταβάλει εισφορές 224,5 ευρώ το μήνα βάσει των εισοδημάτων του 2016 και άρα με την εκκαθάριση των δηλώσεων δεν θα έπρεπε να καταβάλει εισφορές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους αφού το ποσό που προβλέπεται για τον ίδιο σε επίπεδο έτους θα έχει καταβληθεί τους πρώτους έξι μήνες.

 

Πηγή: iefimerida.gr

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.