Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο

- Διαφήμιση -

Υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών το πολυνομοσχέδιο και τα επίμαχα άρθρα του που είχαν τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία και αφορούσαν κατά κύριο λόγο τη διαθεσιμότητα στο δημόσιο και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, σε ονομαστική ψηφοφορία, κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τέθηκαν 15 άρθρα που αφορούν τις ρυθμίσεις:

- Διαφήμιση -

για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας,

την ίδρυση Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ,

τους προϋπολογισμούς των δήμων και των Περιφερειών,

τους σχολικούς φύλακες και τους δημοτικούς αστυνομικούς,

την κατάργηση ειδικοτήτων στην τεχνική εκπαίδευση,

τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα,

τις απολύσεις οδηγών κρατικών αυτοκινήτων,

τον προσδιορισμό του κατώτερου μισθού από το υπουργικό συμβούλιο,

τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας σχετικά με τη δικαστική προστασία,

το υποχρεωτικό της εκδίκασης αγωγών συμβασιούχων για άκυρη απόλυση μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

Στην ονομαστική ψηφοφορία η ΝΔ δεν κατέγραψε διαρροές, μέτρησε όμως μια απουσία, αυτή του βουλευτή Δράμας Δημήτρη Κυριαζίδη η οποία ωστόσο οφείλετο σε προσωπικούς λόγους.

Από το ΠΑΣΟΚ, ο Πάρις Κουκουλόπουλος καταψήφισε το άρθρο 81 για τη Δημοτική Αστυνομία, που πέρασε με 152 ψήφους, ενώ απών από την ψηφοφορία ήταν ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος είχε διαφωνήσει με την κατάργηση κλάδων της τεχνικής εκπαίδευσης.

Για τη στάση του κ. Κουκουλόπουλου, που είναι και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, επικρατεί προβληματισμός στην Ιπποκράτους.

Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ υπερψήφισαν το άρθρο 14 (απαλλαγές εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις), ενώ κάποιοι είπαν «ναι» και στο άρθρο 30 (εναλλακτικός τρόπος υπολογισμού φορολογίας) και καταψήφισαν τα υπόλοιπα.

Οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης καταψήφισαν όλα τα άρθρα.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, κάποιοι είπαν «όχι» σε όλα τα άρθρα και κάποιοι υπερψήφισαν συγκεκριμένα άρθρα, ενώ καταγράφηκαν και δύο απουσίες, αυτές των κυρίων Κασαπίδη και Μουτσινά.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Χρήστος Αηδόνης (Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα) ψήφισαν «ναι» στα άρθρα 14, 105, 106 (τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και εκδίκαση των υποθέσεων συμβασιούχων με προσωρινές διαταγές) και «όχι» στα υπόλοιπα.

 

Έτσι, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας διαμορφώθηκε ως εξής:

Το άρθρο 14 πέρασε με 168 ψήφους

Το άρθρο 30 πέρασε 157 ψήφους

Τα άρθρα 74, 76, 77, 78, 80, 82, 90, 91, 93, 103 πέρασαν με 153 ψήφους

Το άρθρο 81 πέρασε με 152 ψήφους

Τα άρθρα 105 και 106 πέρασαν 155 ψήφους.

Αναφερόμενος σε προβληματισμούς που είχαν εκφράσει κυβερνητικοί βουλευτές για άρθρα του πολυνομοσχεδίου, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Τάκης Μπαλτάκος, δήλωσε νωρίτερα πως «όποιος θέλει ψηφίζει, αλλιώς εκλογές τον Αύγουστο».

 

Αντιδράσεις έξω από τη Βουλή

Έξω από τη Βουλή, υπήρχαν μέχρι αργά συγκεντρωμένοι διαδηλωτές, οι οποίοι μάλιστα έριξαν μέρος από τα κάγκελα και έφτασαν μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου βρίσκονταν παραταγμένα τα ΜΑΤ.

Οι διαδηλωτές, μάλιστα, έδωσαν ραντεβού και για την Πέμπτη στις 18:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος, παρά την απαγόρευση που έχει ανακοινωθεί από την αστυνομία, λόγω της επίσκεψης του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β.Σόιμπλε στην Αθήνα.

Στο Σύνταγμα συγκεντρώθηκαν υπάλληλοι των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικοί και μέλη του ΠΑΜΕ, ενώ το βράδυ έφθασε και πορεία σχολικών φυλάκων που είχαν πραγματοποιήσει προηγουμένως συγκέντρωση στην οδό Αιόλου.

Κλειστοί για την κυκλοφορία ήταν μέχρι αργά οι δρόμοι γύρω από το Κοινοβούλιο, η Λεωφόρος Αμαλίας, η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας, η Βασιλέως Γεωργίου, η Όθωνος και η Πανεπιστημίου.

Κλειστοί ήταν επίσης, από τις 5 το απόγευμα, οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα» και « Ευαγγελισμός» με εντολή της Αστυνομίας.

 

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.