Φτάνει στη Βρετανία το γιαούρτι της ΚΡΙ-ΚΡΙ

- Διαφήμιση -

Την επιστροφή κεφαλαίου επέλεξε για μία ακόμη χρονιά η γαλακτοβιομηχανία Κρι- Κρι, για να δώσει, με αυτό τον τρόπο, μερίδιο στους μετόχους της από τα αυξημένα κέρδη του 2012, ενώ όλα δείχνουν βελτιωμένες αποδόσεις για τη φετινή χρονιά, καθώς έχει ήδη υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες super market της Βρετανίας (Τesco), για στραγγιστό γιαούρτι ιδιωτικής ετικέτας.

Η Κρι- Κρι είναι έτοιμη, μετά και την ολοκλήρωση των τελευταίων ελέγχων, να μπει στην πολύ δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά του greek style yogurt, που το 2012 στη Βρετανία έφτασε τα 210 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 40%.

- Διαφήμιση -

Όπως πληροφορείται η Voria.gr, οι πωλήσεις γιαουρτιού, παραδοσιακού και στραγγιστού, τρέχουν το 2013 με αύξηση της τάξης του 20%, σε σχέση με το περυσινό 5μηνο. Η αύξηση αυτή, δεν οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση των εξαγωγών. Η Κρι- Κρι κερδίζει έδαφος στην εσωτερική αγορά, όπου πλέον το μερίδιό της υπολογίζεται ότι ξεπερνάει το 11%, κάτι που τη φέρνει στην 3η θέση.

“Δυνατό χαρτί” το γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι ένα από τα δύο προϊόντα στα οποία έχει …πατήσει η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία, για την ανάπτυξή της (το άλλο, τα παγωτά). Αυτή η αναπτυξιακή προοπτική ενισχύεται με μία νέα επένδυση που θα αρχίσει να υλοποιείται φέτος, ύψους 5 εκατ. ευρώ. Με την επένδυση που αφορά νέες γραμμές παραγωγής και κτιριακά, η εταιρεία θα αυξήσει την παραγωγική της δυναμικότητα κατά 60%, για να υποστηρίξει αποτελεσματικότερα το …best seller της, που είναι το στραγγιστό γιαούρτι και, την είσοδο σε νέες αγορές, με πρώτο στόχο, τη βρετανική.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές γιαουρτιού, σημειώνεται ότι η Κρι- Κρι πουλάει στη βόρειο Ευρώπη, branded προϊόντα σε Γερμανία και Ιταλία, ιδιωτικής ετικέτας στη Δανία, ενώ πρόσφατα μπήκε και στην ολλανδική αγορά. Στο σύνολο των πωλήσεων γιαούρτης, τα private label συμμετέχουν με ποσοστό 20% και λίγο παραπάνω.

Σε ό,τι αφορά το παγωτό, οι καιρικές συνθήκες μέχρι τώρα δεν ευνόησαν τις πωλήσεις οι οποίες όμως έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν και πλέον διαμορφώνονται στα περυσινά επίπεδα.

Η ελληνική βιομηχανία προσπαθεί από το 2010 να δημιουργήσει μία εταιρεία παραγωγής γιαούρτης στο Ερμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν, σχέδιο που έχει κολλήσει στην τοπική γραφειοκρατία, αλλά το οποίο δεν εγκαταλείπει.

Σε ό,τι αφορά τους μετόχους της Κρι- Κρι, θα πρέπει να τονιστεί ότι η γενική συνέλευση αποφάσισε την καταβολή μεγαλύτερης επιστροφής κεφαλαίου, από ότι πέρυσι. Συγκεκριμένα θα καταβάλει 0,6 ευρώ/ μετοχή, έναντι επιστροφής 0,5 ευρώ/μετοχή.

 

Για την υλοποίηση της ως άνω καταβολής, η γενική συνέλευση ενέκρινε τα εξής:

Aύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 3.637.164,96 ευρώ, με κεφαλαιοποίηση αφορολογήτων αποθεματικών . Η αύξηση θα πραγματοποιηθεί με έκδοση 11.021.712 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, δηλαδή αύξηση του συνολικού αριθμού τους, από 33.065.136 κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας της καθεμιάς 0,33 ευρώ, σε 44.086.848 κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας της καθεμιάς 0,33 ευρώ συνολικά, ώστε να διανεμηθούν στη συνέχεια, στους μετόχους μία δωρεάν μετοχή για κάθε τρεις παλαιές

Επίσης, εγκρίθηκε η αύξηση της ονομαστικής αξίας εκάστης μετοχής από 0,33 ευρώ σε 0,44 ευρώ με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού τους – συνένωση από 44.086.848 κοινές ονομαστικές μετοχές σε 33.065.136 κοινές ονομαστικές μετοχές (reverse split: 3 νέες για κάθε 4 παλαιές).

Τέλος, εγκρίθηκε η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας κατά το ποσό των 1.983.908,16 ευρώ. Η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί με αντίστοιχη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 0,44 ευρώ σε 0,38 ευρώ και επιστροφή κεφαλαίου με καταβολή μετρητών στους μετόχους ποσού 0,06 ευρώ ανά μετοχή. Μετά την ως άνω μείωση, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ανέρχεται στο ποσό των 12.564.751,68 ευρώ, διαιρούμενο σε 33.065.136 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,38 ευρώ.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.