Μια ενδιαφέρουσα ομιλία είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι Σερραίοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ελληνοαμερικανικής Εκπαιδευτικής Προοδευτικής Οργάνωσης (ΑΧΕΠΑ)και του τμήματος Σερρών «Στρυμών» H J08.
Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Νίκος Λυγερός ,στρατηγικός σύμβουλος και το θέμα της ομιλίας του ,το τρίπτυχο « Ελευθερία–ΑΟΖ- Ελλάδα ». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Μαΐου 2013 , σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Σερρών στην κατάμεστη από Σερραίους αίθουσα « Γεώργιος Χρηστίδης» του Επιμελητηρίου.
Ο κ. Λυγερός μεταξύ άλλων δήλωσε :«Η ομιλία βασίζεται σε ένα γεωπολιτικό και στρατηγικό πλαίσιο το οποίο ξεκαθαρίζει μερικά τεχνικά ζητήματα για να δούμε πως θα αξιοποιήσουμε την ΑΟΖ ,που θα φέρει την ανάκαμψη και όχι μόνο την ανάπτυξη και θα δώσει προοπτικές στον ελληνικό λαό έτσι ώστε να μην μας καθηλώσουν αυτά τα οικονομικά προβλήματα και να δούμε πως μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε πιο στρατηγικά, πιο αποτελεσματικά έχοντας μια πιο συγκροτημένη σκέψη».
Στην ερώτηση αν υπάρχει μέλλον στην αξιοποίηση της ΑΟΖ ,είπε «Έχουμε μέλλον . Εμείς ανήκουμε στην επιτροπή της ΑΟΖ ,είμαστε μια εξαμελής επιτροπή ,ανήκουμε στον πρωθυπουργό ,αυτό που βλέπω είναι ότι ακούει και χρησιμοποιεί αυτές τις συμβουλές για να αξιοποιήσει το θέμα .Το βλέπουμε στο τι έγινε σε ευρωπαϊκό πλαίσιο με την Σύνοδο Κορυφής, το τι γίνεται σε επαφές με τις χώρες γύρω από την ΑΟΖ την δική μας ,προχωράει το θέμα ,θα δείτε ότι θα έχουμε την θέσπιση και τις πρώτες οριοθετήσεις».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του προέδρου τοπικού τμήματος « ΑΧΕΠΑ» Σερρών κ. Κωνσταντίνου Αργυρίου ,στην συνέχεια ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών κ.Χρήστος Μέγκλας αναφέρθηκε στο σπουδαίο βιογραφικό του ομιλητή κ. Νίκου Λυγερού .
Στην ομιλία του ο κ. Λυγερός αναφέρθηκε αρχικά στην Κύπρο τονίζοντας ότι χάρη στις προσπάθειες του προέδρου Τάσου Παπαδόπουλου ,έχει προχωρήσει στον τομέα της αξιοποίησης της ΑΟΖ, διαπραγματεύθηκε σκληρά και έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες που θα αποφέρουν σημαντικά έσοδα στα ταμεία της .
Ο κ. Λυγερός ανέφερε ότι ήταν παντελώς άγνωστο το ζήτημα ΑΟΖ στην Ελλάδα, κανένας δεν πίστευε και υπήρχε άγνοια και ότι το 2011 τέθηκε ως θέμα η ΑΟΖ προεκλογικά . Κάλεσε τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου να πληροφορηθούν τι σημαίνει ΑΟΖ, πριν ψηφίσουν στην Βουλή .Αναφερόμενος στην ελληνική ΑΟΖ,τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει τρεις χιλιάδες νησιά κατατάσσοντας την (αφού σε θαλάσσιο χώρο υπάρχουν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίουκαι μάλιστα σε απόσταση από την ακτή ), στην χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ στη Μεσόγειο ,σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί μια σφαλιάρα σε αυτό που λέμε άγονη γραμμή τόσα χρόνια .
Ανέφερε ότι πρέπει να γίνει η θέσπιση της ΑΟΖ ,στη συνέχεια η οριοθέτηση με τις χώρες που βρίσκονται κοντά στις περιοχές με τα μεγάλα κοιτάσματα ,την Κύπρο ,την Ιταλία, την Λιβυή και την Αίγυπτο ,ενώ σημείωσε ότι με την Κύπρο έχουμε ένα συμμαχικό πλαίσιο. Επεσήμανε δε ότι η ΑΟΖ είναι πάντα εθνική και δεν υφίσταται ευρωπαϊκή ΑΟΖ .
«Μπορούμε να αναπτύξουμε τη στρατηγική γι α να αξιοποιήσουμε το κοίτασμα Πύρρος ,Αχιλλέας και νότια της Κρήτης ,όπου υπάρχουν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα. Η αξία των κοιτασμάτων υπολογίζονται να είναι 1,7 τρις .Όσο πιο γρήγορα κάνει η Ελλάδα αυτές τις οριοθετήσεις τόσο πιο γρήγορα θα περάσουμε στην τεμάχιση των θαλάσσιων οικοπέδων και μετά τις αρχές του 2014 πρέπει να περάσουμε στον πρώτο γύρο αδειοδότησης» επεσήμανε οκ. Λυγερός .
Ο κ. Λυγερός ανέφερε ότι οργανώνεται η επέκταση του δικτύου της ΔΕΣΦΑ και η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη και αυτή η προσπάθεια εντάσσεται στο στρατηγικό σχεδιασμό που αφορά την περιφέρεια της χώρας .
Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό που παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον την ομιλία και ο ομιλητής απάντησε σε πολλές ερωτήσεις τουακροατήριου.