“Σανίδα σωτηρίας” το ΕΣΠΑ για τις επιχειρήσεις

Σανίδα σωτηρίας προσδοκούν να βρουν στο πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων(ΕΣΠΑ) 3.573 επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, 483 επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας και 1.294 επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.Πρόκειται για τους φακέλους που υποβλήθηκαν στους αρμόδιους φορείς (για την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία είναι το ΚΕΠΑΑΝΕΜ) μέχρι την Πέμπτη, όταν έληξε …και η τελευταία προθεσμία για εκείνους που αντιμετώπισαν αντικειμενικά προβλήματα στην υποβολή των αιτημάτων τους στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Τα επενδυτικά σχέδια που χρηματοδοτούνται αφορούν στους τομείς της μεταποίησης, του τουρισμού και του εμπορίου – υπηρεσιών. Σύμφωνα με τον κ. Σκοτίδα, τα περισσότερα σχέδια για Πιερία και Χαλκιδική αφορούν στον τουρισμό, για Θεσσαλονίκη  και Κιλκίς στη μεταποίηση και για Σέρρες, Πέλλα, Ημαθία στον τομέα του εμπορίου και των υπηρεσιών.Σύμφωνα, με το voria.gr που ανέδειξε το θέμα,η αναλογία που προέκυπτε μέχρι σήμερα έφτανε περίπου στη χρηματοδότηση ενός στα επτά επενδυτικά σχέδια.


 

Πλέον, θα χρηματοδοτηθούν ένα στα δύο, γεγονός που έχει γεμίσει πολλούς από τους μικρομεσαίους που θεωρούν ότι έχουν πλήρεις φακέλους σε αισιόδοξες εκτιμήσεις.Ανάμεσα στα επενδυτικά σχέδια, η μερίδα του λέοντος πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι φάκελοι που υποβλήθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΠΑ ΑΝΕΜ(Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης– Αναπτυξιακή Ένωση Μακεδονίας), είναι 2.021.Όπως τόνισε στη Voria.gr ο γενικός διευθυντής του ΚΕΠΑ ΑΝΕΜ, Σπύρος Σκοτίδας, «για το σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας ο προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων που κατατέθηκαν ανέρχεται στα 482,5 εκ. ευρώ. Η εγκεκριμένη δαπάνη όμως είναι 231 εκ. ευρώ, από τα οποία τα 90 εκ. ευρώ είναι η δημόσια δαπάνη.

 

Ουσιαστικά θεωρούμε πως μετά και τις αξιολογήσεις, για πρώτη φορά σε τέτοιου είδους πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθούν τα μισά επενδυτικά πλάνα». Η δε διαδικασία πηγαίνει πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με άλλα προγράμματα. Άλλωστε, η προθεσμία υποβολής των φακέλων άρχισε στις 25 Φεβρουαρίου 2013 και έπειτα από δυο παρατάσεις ολοκληρώθηκε μέσα στο Μάιο. «Από Δευτέρα θα γίνει ο έλεγχος των δικαιολογητικών και των τυπικών προϋποθέσεων των φακέλων. Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση από το Μητρώο Αξιολογητών, όπου κάθε φάκελος θα εξετάζεται από δυο ανεξάρτητους αξιολογητές.