Ικανοποίηση Βρούτση από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης

408
Συν-Εργασία
- Διαφήμιση -

 

- Διαφήμιση -

Στις βελτιώσεις που όπως είπε, πέτυχε η κυβέρνηση επί του αρχικού κειμένου για την εξασφάλιση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ενημερώνοντας τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τις τελευταίες εξελίξεις στα εργασιακά ζητήματα.

Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δεν μας διέψευσε παρά το ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο διεξήχθη, παρατήρησε ο υπουργός και πλέον «μένει να δούμε αν υπάρχει κάτι θετικό ακόμη από τον (πρόεδρο του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων) κ. Τσακλόγλου στο Euro Working Group».

Το υπουργείο, πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης, ολοκλήρωσε έναν κύκλο διαβούλευσης, κάνοντας θετικά και μη αμφισβητούμενα από κανέναν βήματα και αναφερόμενος ειδικά στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, υποστήριξε πως «δεν θα υπάρχει απολύτως καμιά αλλαγή για πάνω από το 85% των μισθωτών» και «μόνο εργαζόμενοι με μεγάλα εισοδήματα θα υποστούν μειώσεις και αυτό πάνω από τα 16 χρόνια».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας:

– Δεν θα μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός,

– Διασώθηκαν οι τριετίες,

– Προστατεύθηκαν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, παρά το νέο μηχανισμό καθορισμού κατώτατου μισθού,

– Η αποζημίωση απόλυσης έμεινε κοντά στον κοινοτικό μέσο όρο και ιδιαίτερα για όσους έχουν μικρά και μεσαία εισοδήματα.

– Αποφεύχθηκε η διευθέτηση χρόνου εργασίας με ατομική σύμβαση. Ως εκ τούτου, σημείωσε ο υπουργός, δεν θα είναι δυνατό να γίνει με διευθυντικό δικαίωμα, παρά αλλά μόνο με επιχειρησιακές και κλαδικές συμβάσεις.

– Καταργήθηκαν οι διαδικασίες του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), που προσέθεταν γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις, αλλά διατηρήθηκε ό,τι αφορά την προστασία των δικαιωμάτων.

– Αυξήθηκε ο χρόνος προειδοποίησης απόλυσης, από τους τρεις στους τέσσερις μήνες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

 

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.