Μ.Τζελέπης – Στη Βουλή το θέμα των τευτλοπαραγωγών

Τζελέπης
- Διαφήμιση -

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών και Υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Μιχάλης Τζελέπης κατέθεσε για ακόμη φορά στην Βουλή με την μορφή της Επίκαιρης Ερώτησης (Α.Π.: 801/11-1-2018) προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δήμο Παπαδημητρίου το μείζον ζήτημα «της πληρωμής των Τευτλοπαραγωγών και το Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης».

Ειδικότερα, στην Επίκαιρη Ερώτησή του, ο Βουλευτής υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι: «Η επί τρία χρόνια προσπάθεια εξυγίανσης της ΕΒΖ, παρά την κεφαλαιακή ενίσχυσή της με πολλά εκατομμύρια ευρώ και με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως φαίνεται, έχει αποδειχθεί άκαρπη και αναποτελεσματική. Η εταιρεία εξακολουθεί να παράγει ζημιές, ενώ έχουμε μέσα σε 3 χρόνια την εναλλαγή 5 διαφορετικών Διοικητικών Συμβουλίων. Αυτοί, όμως, που την πληρώνουν είναι οι τευτλοπαραγωγοί που μένουν και πάλι απλήρωτοι για την παραγωγή τους, για το 2017.

- Διαφήμιση -

Τα «γλυκά Χριστούγεννα» που τους υποσχέθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΒΖ πριν τις γιορτές, αλλά και οι διαβεβαιώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού, από τον Νοέμβριο του 2017, περί στήριξης και ενίσχυσης της λειτουργίας της Βιομηχανίας, αποδεικνύονται καθημερινά, όπως συνήθως, κούφιες υποσχέσεις. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι παρά τις αλλεπάλληλες δεσμεύσεις των υπευθύνων, οι τευτλοπαραγωγοί αναμένουν ακόμη την πληρωμή των 10.2 εκ. ευρώ για την παραγωγή τους (έτους 2017) και το δίλημμα, για άλλη μια χρονιά, είναι εάν μετά από όλο αυτό τον εμπαιγμό και την συνεχή μετατόπιση ευθυνών από τους διοικούντες, θα αποφασίσουν να ξανακαλλιεργήσουν τεύτλα, μιας και οι σπορές ξεκινάνε, ήδη, από τον επόμενο μήνα».

Αντί, κατά τον κ. Τζελέπη «η ΕΒΖ να αναδειχθεί κύριος παράγοντας της τευτλοκαλλιέργειας στην Βαλκανική αγορά και να συμβάλλει θετικά στην Εθνική οικονομία, σήμερα βρίσκεται υπό σοβαρή απειλή «κλεισίματος». Παράλληλα, οι εσφαλμένες πολιτικές πρακτικές της Συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με την μερική και αποσπασματική διαχείριση των θεμάτων, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον ενταφιασμό των μεγάλων δυνατοτήτων της ΕΒΖ και συντελούν στον αφανισμό ενός σημαντικού αγροτικού προϊόντος».

Για τους παραπάνω λόγους, ο Βουλευτής καλεί τον Υπουργό να του απαντήσει ποιο είναι το πλάνο για την αποπληρωμή των αγροτών-παραγωγών για το 2017 και ποιες οι εγγυήσεις που τους παρέχει η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για να σπείρουν ζαχαρότευτλα και φέτος οι παραγωγοί, όπως επίσης και να του γνωστοποιήσει ποιο είναι το επιχειρησιακό σχέδιο από πλευράς Κυβέρνησης προκειμένου να ενισχυθεί συνολικά η ΕΒΖ και να μετασχηματιστεί σε αναπτυξιακή και υγιής εταιρεία, που θα συντηρεί και θα ενισχύει την παραγωγική αλυσίδα: Αγρότης-ΕΒΖ-Εργαζόμενοι-Ζάχαρη-Εμπορία-Καταναλωτής».

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.